Umjesto u pritvor stavljeni na funkcije: Brajović lagao na sudu, Đukanović izmislio da je Koštunica naručio ubistvo urednika DAN-a!

Umjesto u pritvor stavljeni na funkcije: Brajović lagao na sudu, Đukanović izmislio da je Koštunica naručio ubistvo urednika DAN-a!

Stavljanje u pritvor Nebojše Medojevića i namjera režima da isto uradi i sa Milanom Kneževićem, jer nijesu željeli da otkriju izvor svojih informacija, samo je potvrdilo tezu da za vlast i opoziciju ne važi isti zakon. Sjetićemo se svi, slučajeva Ivana Brajovića i Mila Đukanovića. Prvi je lagao na sudu u slučaju Ramada, o tome svjedoči i krivična prijava, a Đukanović je izmislio da je Vojislav Koštunica naručio ubistvo Duška Jovanovića. Umjesto stavljanja u pritvor, kao Medojevića i Kneževića ( iako je njihov slučaj smiješan za gore pomenute slučajeve) njih dvojica su za laž i izmišljanje, stavljeni na državne funkcije.

Ne tako davno, dokazano je na sudu da je sadašnji predsjednik Skupštine Ivan Brajović lagao na sudu u slučaju Ramada. Tačnije, dao je lažan svjedočki iskaz.

Protiv Brajovića je krivičnu prijavu zbog toga podnio nekadašnji poslanik Mladen Bojanić. U prijavi stoji da je Brajović “svjesno i sračunato” dao lažni iskaz da je SD platio sve partijske skupove, uključujući i dva za koja je sud “nedvosmileno utvrdio da su nezakonito plaćena od strane Direkcije”. Prema Krivičnom zakoniku, ako je lažan iskaz dat u postupku, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Brajović nikada nije, da je javnost upoznata, ni saslušan po ovoj krivičnoj prijavi, a i da nije bilo nje, tužilac je morao da reaguje po službenoj dužnosti i da Brajovića stavi u zatvor, kao što to danas radi sa Medojevićem i Kneževićem, koji za razliku od predsjednika Skupštine nijesu lažno svjedočili, već nijesu željeli da otkriju izvor informacije.
Lagati, izmisliti ili ne otkriti svoj izvor nije isto.

Naravno, svima je jasno, da tužilaštvo nije smjelo, niti danas smije, Brajovića da stavi u pritvor jer dva poslanika Socijaldemokrata su tas na vagi vlasti i vlast bi automatski pala njegovim stavljanjem u pritvor.

Drugi još drastičniji primjer je primjer tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, vezano za ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića. Đukanović je javno tvrdio da Vojislav Koštunica stoji iza tog ubistva. Kada ga je tužilaštvo pozvalo da da iskaz i predoči dokaze za tu tvrdnju, Đukanović je promijenio priču i rekao da su njegove izjave o ubistvu Jovanovića date u političkom kontekstu i da je o nalogodavcima govorio iz političke vizure.
Đukanović nije priložio nijedan konkretan dokaz protiv bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, kojeg je svojevremeno optužio da stoji iza ubistva Jovanovića. Narodskim jezikom, Đukanović je lagao u javnosti, to je indirektno priznao na saslušanju. I šta se desilo? Đukanović zbog toga nije sankcionisan, procesuiran ili stavljen u pritvor.

Ako je tužilaštvu do pravde i prava, evo im prilika da još danas, jer lažno svjedočenje ne zastarijeva, procesuiraju Brajovića i Đukanovića zbog toga što su obmanuli sud i javnost. Stavljenjem u pritvor njih dvojice, pokazaće da ne sprovode selektivnu pravdu, u suprotnom, potvrdiće ono što javnost već zna- da su oruđe u rukama režima u borbi protiv opozicije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *