Ukrajinskim bojama na ruski most u Podgorici

0

Prije nekoliko dana počeli su radovi na iscrtavanju novog murala na stepeništu kod Moskovskog mosta koje izvode studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, a inicijativa je potekla iz privatnog sektora.

Krajnje interesantno, početak iscrtavanja murala neodoljivo podsjeća na zastavu Ukrajine a još interesantnije je da ovaj mural svoje mjesto nalazi baš pored mosta koji je bio donacija Ruske Federacije Podgorici kao i pored spomenika Vladimiru Visockom, ruskom pjevaču, pjesniku, glumcu i piscu, koji se smatra jednim od najvećih ruskih umjetnika svih vremena.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Glavnog grada, mural koji je prethodno bio iscrtan na ovoj lokaciji, usled različitih uticaja je vidno oštećen, a inicijativa za novim iscrtavanjem murala došla je u pravom trenutku.

„U skladu sa Odlukom o komunalnom redu koja propisuje na koji način se murali, kao oblik umjetnosti u javnom prostoru iscrtavaju, Glavni grad je dao saglasnost na izvođenje radova. Napominjemo, stepenište kod Moskovskog mosta izrađeno je od štampanog betona, a ne od skupocjenog kamena o kome se u prethodnom periodu govorilo. Takođe, primjenjuju se tehnike koje su usklađene sa svim savremenim standardima koje su karakteristične za ovaj vid umjetničkog izražavanja“, navodi se u saopštenju.

„Izvođenje ovog slikarskog poduhvata radimo savremenim tehnikama. Rado smo prihvatil poziv za iscrtavanje murala, smatrajući da je jako značajno da se da zamajac savremenim formama umjetničkog izraza, naročito kada su u pitanju najmlađi predstavnici umjetničke scene koji mogu pokazati načine na koje se u prostoru može reagovati“, kazala je profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i koordinatorka projekta Nataša Đurović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.