Ukrajina: Prihvaćena ostavka Hončaruka, Zelenski traži “nove mozgove i srca”

0

Ukrajinski poslanici danas su prihvatili ostavku premijera Oleksija Hončaruka, čiji se rad tokom šestomjesečnog mandata našao pod oštrom kritikom predsjednika Volodimira Zelenskog.

Članovi partije “Sluga naroda” predsjednika Zelenskog koji ima dominantnu većinu u parlamentu imao je vodeću ulogu u razrješenju Hončaruka.

Glasanje je bilo jasno: 353 “Za”, niko protiv, 40 uzdržanih.

U govoru pred poslanicima pre glasanja, Zelenski je rekao da Hončaruk nije uspio da zaustavi industrijski pad i nije ispunio ciljeve prikupljanja poreza.

“Potrebni su nam novi mozgovi i nova srca u vladi”‘, rekao je predsjednik.

Volodimir Zelenski
Zelenski(Foto: BETA/AP)

Poslanici će se danas izjašnjavati o Denisu Šmigalu kao novom premijeru, nasljedniku Hončaruka.

Šmigal (44) koji je od prošlog mjeseca vicepremijer, prethodno je bio šef regionalne vlasti zapadnog regiona Ivano-Frankivska.

On je u govoru poslanicima rekao da su “očekivanja građana ogromna i da njihovo strpljenje ističe”, dodavši da su nam “rezultati potrebni već danas”.

Nekoliko ključnih ministara takođe je spremno da izgubi posao tokom rasprave u parlamentu.

Oleksi Hončaruk (35) je svoju prvu ostavku podnio u januaru kada je snimljen kako govori da je predsjednik Zelenski “TV-zvijezda bez političkog iskustva i znanja o ekonomiji”.

Zelenski je to nazvao “neprijatnim”, ali nije smijenio Hončaruka.

Promjena kabineta dolazi u vrijeme kada rejting predsjednika Zelenskog pada.

Kampanja Zelenskog, poslije koje je pobijedio na izborima u aprilu prošle godine, zasnivala se na obećanjima da će okončati rat s ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini i iskorijeniti korupciju u državi.

On je započeo novu rundu pregovora kako bi se riješio sukob i izvršila razmjena zarobljenika, ali su se sukobi na istoku nastavili.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.