Ukoliko imate ove aplikacije na svom iPhone-u, odmah ih izbrišite

0

Stručnjaci za bezbednost HUMAN’s Satori Threat Intelligence & Research team otkrili su 10 aplikacija na iPhone uređajima koje čine „nekoliko različitih prevara uz pomoć reklama“, kada se instaliraju navodi Macworld.com.

Iako malware-i putem aplikacija nisu novina za Androide, čudi da su uspeli da prođu kroz bezbednost iOS sistema. Sve je funkcionisalo po principu da su aplikacije „sadržale kod koji se pretvarao da su druge, legitimne igre“.

Naime, kako navode stručnjaci, dotične aplikacije su koristile zamagljivanje koda da bi generisale lažne klikove i lažne oglase na skrivenim ekranima koji su „napunjeni oglasima, navodeći oglašivače da plate lažne prikaze publici koja nikada nije tamo“.

Aplikacije koje su otkrili istraživači su sve varijante popularnih igara i od tada su uklonjene iz App Store-a. Evo o kojim igricama je reč:

– Fire-Wall;

– Loot the Castle;

– Ninja Critical Hit;

– Racing Legend 3D;

– Rope Runner;

– Run Bridge;

– Shinning Gun;

– Tony Runs i

– Wood Sculptor.

Istraživači nisu otkrili nikakav bezbednosni rizik, ali pozadinski procesi i prenos mogli bi da utiču na performanse i trajanje baterije. Pored toga, timovi upozoravaju da programeri „mogu ažurirati aplikacije da bi promenili način na koji rade, tako da je uklanjanje aplikacija vaš najbolji izbor“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.