Ukinuto rješenje o prihvatanju jemstva Kovačeviću: SDT pokrenulo finansijsku istragu

0

Sudije Apelacionog suda ukinule su rješenje kojim je prihvaćeno jemstvo bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića od 539.590 evra u nekretninama kako bi se sa slobode branio od optužbi za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni morskog dobra. Kako nezvanično saznajemo, Specijalno državno tužilaštvo je u žalbi na rješenje Višeg suda propustilo da navede da se protiv Kovačevića vodi i finansijska istraga, pa je drugostepeni sud, između ostalog, i iz tog razloga ukinuo rješenje i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Sudija Specijalizovanog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Zoran Radović prije mjesec dana prihvatio je jemstvo Dragana Kovačevića uprkos negativnom mišljenju SDT-a.

Apelacioni sud Crne Gore ranije je odbio kao neosnovanu žalbu branioca optuženog Dragana Kovačevića izjavljenu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici od 20. januara 2023. godine, da se bivši direktor Uprave za nekretnine pusti na slobodu uz određivanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na nepokretnostima u svojini optuženog, ukupne procijenjene vrijednosti od 247.740 evra.

– Odlučujući o žalbi branioca optuženog, ovaj sud je prihvatio razloge date u prvostepenom rješenju da ponuđeno jemstvo u konkretnom slučaju ne predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisusta optuženog na glavnom pretresu i nesmetano vođenje krivičnog postupka, iz kojih razloga je istu odbio kao neosnovanu – saopšteno je tada iz Apelacionog suda.

Osim Kovačevića, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Ana Lakićević Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija „Geo&Arh“.

Kovačeviću je krajem oktobra prošle godine određen pritvor, nakon što se iznenada pojavio na zakazanom početku suđenja. Prije pojavljivanja u sudnici Višeg suda, nadležni državni organi su potraživali Kovačevića, koji je od februara 2021. godine do tog trenutka za pravosudne organe bio u bjekstvu.

Ispostavilo se da je cijelo vrijeme bio u Crnoj Gori, ali na selu, izbjegavajući da čita i sluša medije, zbog čega, kako je ustvrdio, nije znao da ga traže.

On je uhapšen 23. decembra 2020. godine, kada je SDT okončalo izviđaj po prijavi Aleksandra Gazivode, čiji je suvlasnički dio vile u Tivtu, koju je izgradio sa Kovačevićem, mimo njegovog znanja prepisan na ime Danka Kovačevića, sina bivšeg direktora Uprave za nekretnine.

Nakon hapšenja, Kovačević je 24. februara naredne godine, usled propusta tužilaštva da traži produženje pritvora, pušten na slobodu, nakon čega je nestao. U julu prošle godine naloženo je da se za njim raspiše i potjernica. Kovačević je 30. decembra prošle godine pred sudom negirao da je formirao kriminalnu organizaciju preko čijih pripadnika je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele „na pjeni od mora“.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.