“Ukinuti vanredno stanje, svi uslovi ispunjeni!”

0

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predložila je danas poslanicima da izglasaju odluku o ukidanju vanrednog stanja u zemlji pošto su se za to stekli svi uslovi.

Ona je navela da to predlaže na osnovu usaglašenog stava kriznog štaba, struke i Vlade.

Prema mišljenju struke, Kriznog štaba i Vlade stvorili su se uslovi da se ukine vanrednog stanja koje je uvedeno 15. marta 2020. godine. Osnovni uslov je bio da više od sedam dana procenat zaraženih među testiranima bude ispod pet posto. Taj uslov je ispunjen”, rekla je Ana Brnabić.

“Od 28. aprila mi smo ispod 5 posto”, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je poslednjih sedam dana značajno smanjenj broj zaraženih, kao i da su ispunjeni pored toga i svih 6 kriterijuma SZO koji su dostavljeni Ministarstvu zdravlja.

“Kad se oni ispune treba postepeno da se ukidaju mere”, rekla je Brnabić.

Ti kriterijumi SZO su da dokazi pokazuju da je prenošenje kovida pod kontrolom, da javno zdravstveni sistemi imaju kapacitete da izoluju, testiraju i leče slučajeve zaraženih, da prate u karantin sve nove slučajeve.

“To je u Srbiji slučaj od prvog dana”, rekla je.

Bitno je prema kriterijumima SZO i da rizici od epidemije budu svedeni na minimum u centrima koji su posebno ranjivi, da se preventivne mere uspostavljaju na radnim mestima, da nema novih žarišta…

“U odnosu na sve ovo dogovoreno je da predložimo ukidanje vanrednog stanja. To je najodgovornije moguće ponašanje prema građanima Srbije”, rekla je ona.

“Važno je da ne ostaje ni dan duže nego što je potrebno i da se građani i privreda vraćaju polako”, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da nova normalnost život i rad uz mere distance, maske, pojačanu higijenu.

Premijerka je ocenila da se većina građana Srbije raduje današnjem danu i izrazila žaljenje zbog incidenta na početku sednice.

Naglasila je da će nastaviti da rade Krizni štabovi i da će se i dalje sprovoditi testiranje sve do pronalaska vakcine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.