Ujedinjene nacije slave 75 godina

0

Svjetski lideri okupiće se danas virtuelno kako bi obilježili 75. godina od osnivanja Ujedinjenih nacija (UN).

Ovu godišnjicu obilježiće koronavirus, a prema riječima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, pandemija je pokazala svu ranjivost svijeta, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Gutereš će u obraćanju liderima 193 zemalja, članica UN, poručiti da moraju da rade zajedno u vrijeme kada postoji više multilateralnih izazova i manjka rješenja.

Sjedište UN je u Njujorku koji je najviše pogođen koronavirusom, a članice ove organizacije moraće da se dogovore kako će raditi virtuelno.

“Svi smo trpeli zbog činjenice što ne možemo da se sastajemo”, rekao je neimenovani evropski diplomata.

Jednodnevni sastanak dešava se uoči godišnjeg sastanka svJetskih lidera u UN, koji počinje sjutra, bez fizičkog prisustva predsjednika i premijera država članica UN.

Sve njihove izjave unapred su snimljene i biće emitovane u holu Generalne skupštine.

UN osnovane su poslije Drugog svjetskog rata kako bi se spriječio još jedan sličan konflikt, a pretpostavlja se da će svjetski lideri usvojiti zajedničko saopštenje u kome će priznati “trenutke razočarenja”.

“Naš svijet još nije svijet koji su zamislili naši osnivači prije 75 godina. Muče ga rastuća nejednakost, siromaštvo, glad, oružani sukobi, terorizam, nesigurnost, klimatske promjene i pandemije. Sve ovo zahtijeva veću akciju”, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.