Uhapšeno 12 osoba u Njemačkoj: Planirali napade na političare, izbjeglice i muslimane?

0

U Njemačkoj je zbog osnivanja terorističke organizacije koja je planirala da destabilizuje i ruši ustavni poredak, uhapšeno 12 pripadnika radikalne desnice, pišu danas tamošnji mediji.

“Cilj desničarske terorističke organizacije je bio slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Njemačke. U tu svrhu napadima na političare, izbjeglice i građane muslimanske vjeroispovijesti željeli su da izazovu situaciju sličnu građanskom ratu”, saopštilo je Savezno državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Prilikom hapšenja kod njih su nađeni oružje i veća količina zabranjenog propagandnog materijala.

Sva dvanaestorica su njemački državljani.

Uhapšeni su u petak u šest njemačkih saveznih država, a jedan je u bjekstvu.

Njemački mediji pišu da je već neko vreme praćena ta radikalno desničarska grupa, a jedan od njenih koordinatora je već bio poznat policiji kao nasilni desničar te je bio pod stalnom prismotrom.

Praćena je njihova komunikacija putem interneta i mobilnih telefona.

List “Velt am zontag”, pozivajući se na istragu, piše da se grupa zvala “Tvrdo jezgro” (Der harte Kern”) i njegovala bliski kontakt s drugim radikalno desničarskim grupacijama poput “Sinova Odina” (po germanskom bogu rata Odinu) koja je 2015. u Finskoj organizovala oružane akcije “radi zaštite domaćeg stanovništva” od dolaska izbjeglica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.