Uhapšen bivši glavni kontraobavještajac Makedonije zbog upada u Sobranje

Uhapšen bivši glavni kontraobavještajac Makedonije zbog upada u Sobranje

Bivši direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove Makedonije (UBK), Vladimir Atanasovski uhapšen je sinoć u Skoplju po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako su javili mediji, Atansovski je priveden kao jedan od organizatora upada u Skupštinu Makedonije 27. aprila prošle godine, zbog kojeg se grupi od 33 učesnika već sudi po optužnici za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.

Privođenje Atansovskog je zatražila tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskovska, pošto su na tom suđenju dva optužena svjedočila da je Atanasovski bio jedan od orgnizatora i naredbodavaca nasilja u parlamnetu, zajedno s bivšim načelnikom za službe UBK prisluškovanje, Nikolom Boškovskim i savjetnikom predsjednika Makedonije Sinišom Aleksoskim.

Po svjedočenju optuženih, upravo Atanasovski je organizovao upad u Sobranje, kupovanje fantomki za učesnike nasilja, obezbijedio vozilo pred zgradom parlamenta iz kojeg su određeni učesnici upada uzimali oružje.

Ruskovska je potvrdila da je zbog tog svjedočenja zatražila od krivičnog suda u Skoplju da odredi pritvor Atansovskom.

Vladimitr Atanasovski bio je na čelu UBK od 1. septembra 2016, nekoliko mjeseci prije izbora na kojima je VMRO DPMNE izgubila vlast, i tu funciju je obavljao do juna 2017. kada je koalicija SDSM i DUI uspjela da ukloni prepreke i formira vladu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *