Ugostitelji kažnjeni sa 67.260 eura

0

Za nepuna dva mjeseca turistički inspektori su izdali 65 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 67.250 eura zbog nepoštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u ugostiteljskim objektima. Ovo je rečeno Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove, uz napomenu da inspektori aktivno na terenu utvrđuju koliko se poštuju mjere NKT-a.

U više navrata direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša apelovao je na ugostitelje da poštuju propisane mjere, jer je “uvidom u situaciju na terenu uočeno nepoštovanje mjera u ugostiteljskim objektima”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi je rečeno da turistički inspektori rade nadzor poštovanja mjera NKT-a, u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima koja su propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Shodno dopunama ovog zakona od 3. jula, Turistička inspekcija izvršila je ukupno 1.378 inspekcijskih nadzora, u kojima je utvrđeno 59 nepravilnosti, po osnovu nepoštovanja mjera”, naveli su oni.

Kazali su da je po osnovu tih nepravilnosti 13 puta turistička inspekcija djelovala preventivno i prekršiocima je naloženo da se nepravilnosti otklone.

“Dok je u drugim slučajevima izdato 65 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 67.250 eura i podnijeto osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, istakli su u odgovorima.

Navode da će i u narednom periodu, pored drugih aspekata kontrole turističke i ugostiteljske djelatnosti koje inače inspektori obavljaju, kontrolisati i primjenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u onom dijelu koji se odnosi na nadležnosti ove inspekcije.

Mugoša je na konferenciji za novinare prošle sedmice istakao daje u Crnoj Gori ostao restriktivan režim mjera u ugostiteljskim objektima i diskotekama, kao i za javna okupljanja.

“Zbog predizborne kampanje omogućen je boravak do 50 ljudi u zatvorenom prostoru, a do 100 na otvorenom”, kazao je on.

Napomenuo je da se na plažama i u nacionalnim parkovima ne nose maske.

“Za stolovima u ugostiteljskim objektima maske nijesu neophodne, ali su obavezne prilikom ulaska i prolaska kroz ugostiteljski objekat. Ograničenje je do dvije osobe za jednim stolom u zatvorenom prostoru i četiri osobe na otvorenom, ukoliko nijesu iz iste porodice”, kazao je tada Mugoša.

NKT je propisao i da ugostiteljski objekti mogu da rade do jedan sat iza ponoći. Zabranjeno je samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka, stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje dva metra i mora biti obezbijeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme…

Uz stroga pravila dozvoljena je i živa muzika, pa pjevači i muzičari članovi benda/orkestra moraju da poštuju međusobnu fizičku udaljenost od najmanje dva metra, da prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente i da budu udaljeni od gostiju i jedni od drugih najmanje četiri metra.

“A ako to nije moguće, gosti i pjevači/muzičari moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima visine od najmanje dva metra. Zabranjen je ples i igra”, mjere su NKT-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.