UEFA mijenja model kvalifikacija za SP: Više grupa, manje nevažnih utakmica

0

Po mnogo čemu će naredni Mundijal biti poseban. Prvi put će završni turnir organizovati tri države (Sjedinjene Američke Države, Kanada, Meksiko), broj učesnika će se povećati sa 32 na rekordnih 48, a i kvalifikacije će biti drugačije. Bar što se tiče evropske zone, koja daje najviše reprezentacija.

Zato se uveliko razmatra najefektniji model kvalifikacija za sledeće takmičenje ljeta 2026. Više informacija bi trebalo da bude poznato u srijedu popodne, kad se završni sastanak Izvršnog odbora UEFA, na kome je jedna od centralnih tačaka dnevnog reda redizajn reprezentativnih takmičenja.

Dosad su na teritoriji Starog kontinenta kvalifikacije organizovane tako da se formira deset grupa (pet sa po pet timova, pet sa po šest timova). Prvoplasirani bi se direktno plasirali na završni turnir, drugoplasirani bi igrali baraž, uz još dva najbolja tima iz Lige nacija koja nisu prošla na prvi način i tako bi se dobilo ukupno 13 učesnika koji su putovali u Katar.

Kako će Mundijal 2026. imati više učesnika (48) tako je logično da ih Evropa ponudi više. Konkretno – 16. Da bi se stiglo do liste učesnika potrebno je promeniti sadašnji sistem kvalifikacija, a ideja koja se u ovom trenutku najviše dopada čelnicima UEFA i za koju se veruje da će proći, podrazumeva formiranje 12 kvalifikacionih grupa od po četiri ili pet selekcija. I u ovom slučaju prvoplasirani bi direktno osigurali mjesto u žrijebu za Svjetsko prvenstvo, dok bi baraž mečevi odredili preostala četiri putnika.

To nije jedina skica koja će biti stavljena na glasanje, međutim, jeste favorit. Kako god, ideja je da se broj „nevažnih“ utakmica smanji, a kvalitet koncentriše, pošto su zvaničnici UEFA primijetili da interesovanje publike, sponzora i televizija opada kad se sretnu, na primjer, Njemačka – Jermenija ili Španija – Gruzija. I dalje će biti takvih utakmica, ali sa jednim ili timom manje u grupi smanjiće se broj bodova u opticaju, a povećati značaj svakog meča.

Druga važna tema sastanka u Nionu biće kalendar takmičenja u Ligi nacija. Predlog je da se u njemu nađe prostor za još dvije utakmice. U prva tri izdanja su se prvoplasirani iz elitne divizije plasirali na fajnl-for i na njemu igrali za titulu, a ideja je da se poslije grupne faze formira plej-of u kome će osim najboljih u grupama igrati u drugoplasirani timovi i onda bi pobjednici razigravanja išli na završni turnir.

Što se tiče Prvenstva Evrope, tu neće biti promjena. Bar ne zasad. Iako je bilo glasina da bi od 2028. na završnom turniru mogle da se nađu 32 ekipe, takav predlog se baš i ne dopada čelnicima UEFA. Na snazi će ostati aktuelni model sa 24 tima na EP, koji će biti prisutan i u Njemačkoj.

Kad je u pitanju status Rusije, uprkos pomirljivim tonovima u jednom trenutku, UEFA je dosljedna stavu da klubovima i selekcijama najveće države planete zabrani učešće u njenim takmičenjima. Zato će Kazanu biti oduzeto domaćinstvo utakmice za pehar Superkupa Evrope.

(mozzart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.