Udruženje književnika podržalo SPC: Pisci uz svoj narod i svetinje!

1

Udruženje književnika Crne Gore ukazuje cjelokupnoj kulturnoj javnosti na nespornu činjenicu da bi ovih dana bilo poželjnije i svrsishodnije da se govori o duhovnom i kulturnom napretku ove zemlje i novim civilizacijskim iskoracima, nego da u fokusu pažnje cjelokupne domaće i svjetske javnosti budu nemile scene surovog obračuna policijskih i drugih bezbjednosnih struktura sa sveštenstvom i građanima Budve, i drugih gradova, čime je nanesen dodatni udarac ugledu Crne Gore, njene kulture i dobrog suživota svih vjera i nacija.

Našoj kulturnoj javnosti dobro je poznato da je UKCG od samog svog osnivanja, davne 1946. godine, svim svojim bićem utemeljeno u društvenom i kulturnom biću Crne Gore, i da i samim tim ima neotuđivo pravo na apel da se naša zemlja vrati društvenim i kulturnim tokovima na suprotnoj strani od agresivnih zbivanja u Budvi i zabrinjavajućih slika koje su obišle cio svijet.

Nemile scene iz Budve zasigurno ne doprinose dobru Crne Gore i svih njenih građana, niti vladavini prava, nego se javljaju kao njihova direktna negacija. Tim prije što su dešavanja u našoj državi redovno u fokusu međunarodne zajednice i brojnih organizacija za ljudska prava i slobode. UKCG zahtijeva od aktuelnih vlasti da mnogo više povedu računa o demokratskoj i kulturnoj sferi i potencijalu Crne Gore, kao moguće članice EU, jer nas groteskne slike iz Budve još više udaljavaju od Evrope i evropskih demokratskih tokova i perspektiva.

Uz sve ovo, UKCG prepoznaje stav svih dobronamjernih građana Crne Gore da sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti nikome nije donio dobra, ali jeste mnogo toga što Crnu Goru neće približiti savremenim narodima Evrope, ali udaljiti sigurno hoće.

Zbog svih nedavnih nemilih događaja, i činjenice da Crna Gora pripada svim njenim građanima, nezavisno od vjere i nacije, UKCG poziva nadležne državne organe na poštovanje osnovnih ljudskih prava u skladu s najvišim etičkim kodeksom, a što svojim potpisima potvrđuju članovi UKCG:

1. Novica Đurić
2. Milica Kralj
3. prof. dr Dragan Koprivica
4. Veselin Rakčević
5. Perivoje Popović
6. Radomir Uljarević
7. Milutin Mićović
8. doc. dr Budimir Aleksić
9. mr Višnja Kosović
10. prof. dr Jelica Stojanović
11. prof. dr Lidija Tomić
12. Maja Simović
13. Bećir Vuković
14. Dragan Bojović
15. Budimir Dubak
16. Ilija Lakušić
17. Darko Jovović
18. mr Milorad Durutović
19. mr Aleksandar Ćuković
20. mr Radoje Femić
21. Bojan Rajević
22. Miljan Nikolić
23. Slavojka Vojinović
24. LJubisav Bjelić
25. Ranko Pavićević
26. Milica Bakrač
27. Naod Vuković
28. Radmila Knežević
29. Andrija Markuš
30. Ranko Mićanović
31. Milenko Jović
32. dr Stanka Nikač
33. mr Slobodan Čurović
34. Nikola Nenezić
35. Đorđe Brujić
36. Slobodan Vučinić
37. Garo Brajković
38. Slobodan Milić
39. Todor Živaljević
40. Danijela Jovanović
41. Igor Rems
42. Dušica Pajović
43. Milojka Jovović
44. Radislav Gardašević
45. Božo Vučić
46. Slavica Dedić
47. Slobodan Bećo Došljak
48. Miladin Miki Joksimović
49. Radojica Rajo Bulatović
50. Slađana Papić

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.