Udruženje boraca: VDT i Vlada da kažu hoće li Prištini izručivati naše vojnike!

0

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore pozvalo je Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore i Vladu Crne Gore da demantuju informacije koje su objavili pojedini mediji s pozivom na izvor iz Ministarstva pravde, da se priprema hapšenje i izručivanje tzv. Kosovu većeg broja bivših vojnika Vojske Jugoslavije iz Crne Gore.

I to, vojnika koji su u borbi protiv NATO i albanskih terorista na Kosovu i Metohiji 1999. godine navodno počinili ratne zločine nad tamošnjim Albancima.

„Naime, Informativni portal „Borba“ objavio je juče vijest da se Hašim Tači dogovorio sa Milom Đukanovićem da će Crna Gora postupiti po potjernicama iz Prištine, da spisak optuženih vojnika „uskoro treba da stigne u Crnu Goru, nakon čega bi mogla uslijediti hapšenja a zatim i izručenja Prištini“, te da će vojnicima Vojske Jugoslavije iz Crne Gore suditi „tribinal u Prištini“, navodi u svom saopštenju direktor Udruženja boraca Radan Nikolić.

On smatra da, dosadašnja praksa crnogorske vlasti da njeno tužilaštvo i sudstvo procesuiraju ratne zločine koje su devedesetih počinili crnogorski državljani u sastavu JNA i VJ nad Hrvatima, Albancima, Muslimanima i Bošnjacima, ali ne i obratno, ukazuje da bi objavljene informacije mogle biti tačne.

„Pri tome, krajnje je uznemiravajuća vijest o mogućem izručivanju crnogorskih državljana tzv. Kosovu jer Ustav Crne Gore to zabranjuje ukoliko to nije međunarodna obaveza, a što otvara prostor crnogorskoj vlasti za razna tumačenja. Udruženje zato upozorava aktuelnu, od naroda, prava i pravde otuđenu crnogorsku vlast, da ne sudi kako je navikla jer će joj biti suđeno i izbije sebi iz glave svaku mogućnost izručenja Kosovu bivših oficira i vojnika VJ iz Crne Gore jer bi to bila krajnje opasna igra sa vatrom koju je sama propirila priznanjem nezavisnosti Kosova“, ističe Nikolić.

Dodaje da je, za Udruženje Kosovo* teroristička kvazi država stvorena nasiljem na teritoriji Srbije, a njeni sudovi na koje je EULEKS prenio predmete ratnih zločina, farsa za pokrivanje zločina OVK koji voljom SAD i vodećih zemalja EU izmiču pravdi.

„Crnogorska vlast to zna, kao što zna da se u tom cilju u Prištini štancaju optužnice protiv pripadnika Vojske Jugoslavije iz Crne Gore po istom modelu i uz istu potporu izvana kao i one koje su svojevremeno podizane protiv pripadnika JNA u Hrvatskoj. Dvodecenijsko maltretiranje takvim optužnicama pripadnika JNA i VJ iz Crne Gore, dok se prikrivaju najstrašniji zločini nad njihovim saborcima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu i Metohiji, prevršilo je svaku mjeru, a odgovornost za moguće posljedice je na crnogorskoj vlasti“, zaključio je Nikolić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.