Ublažavanje mjera Tuzima: Jednom članu porodice dozvoljen izlazak, od 8 do 14 sati otvorene prodavnice, apoteke…

0

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na ublažavanje privremenih mjera uvedenih 25. marta u Opštini Tuzi.

Novom Naredbom čije je važenje sedam dana omogućava se:

–  jednom članu porodičnog domaćinstva, čijim članovima nije izrečena mjera samoizolacije (nemaju potvrđenih slučajeva obolijevanja, niti su bili u kontaktu potvrđenih slučajeva zarazne bolesti COVID 19), da može da napusti objekat stanovanja, radi nabavke hrane, ljekova i drugih proizvoda neophodnih za svakodnevnu potrošnju, kao i obavljanja drugih neodložnih poslova i aktivnosti (ljekarski pregledi i sl.), što se realizuje u organizaciji Opštinskog kriznog štaba;

–  rad apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, opreme za bebe, štampe, poljoprivrednih mašina i opreme i pogrebne opreme, u periodu od 8:00 do 14:00, uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme zaposlenih i obezbjeđivanje njihove fizičke distance, prilikom obavljanja poslova;

–  poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Opštine Tuzi omogućava se radi obavljanja poljoprivrednih radova na sopstvenom gazdinstvu kretanje od 05:00 do 20:00 uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme i obezbjeđivanje njihove fizičke distance, prilikom obavljanja poslova;

Zabranjuju se građanima opštine Tuzi:

–  Izlazak iz objekta stanovanja od 15:00 do 05:00 narednog dana radnim danom, a subotom i nedjeljom, važe ograničenja kao i za građane ostalih opština – subotom zabrana kretanja od 13:00, a nedjeljom od 11:00; i

–  izlazak sa teritorije Opštine Tuzi.

Obavezna je samoizolacija za lica, kojima je na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije određena mjera stavljanja u samoizolaciju, u vremenu određenom rješenjem ove inspekcije.

Nacionalno koordinaciono tijelo je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenilo da su građani Tuzi maksimalno poštovali donijete mjere čime su pokazali primjerom kako se disciplinom i odgovornošću dolazi do postepenog ublažavanja mjera.

Predsjednik Vlade Duško Marković, koji je prisustvovao dijelu sjednice, izrazio je zahvalnost predsjedniku Opštine Tuzi Niku Đeljošaju i njegovim sugrađanima na odgovornosti ne samo prema svom zdravlju i životima već i prema cijeloj Crnoj Gori:

„Zajednica je pokazala da specifičnosti mogu u jednom trenutku biti stavljene na stranu zbog šireg interesa. Možete biti primjer svima u Crnoj Gori“, rekao je Marković obraćajući se predsjedniku Opštine Tuzi.

Predsjednik Vlade je, ocjenjujući rad NKT, rekao da je način na koji se Crna Gora suprotstavila pandemiji koronavirusa pokazalo da crnogorske institucije imaju ozbiljan potencijal i ljude koji su sposobni i posvećeni da donose teške, odvažne i mudre odluke i u najvećim izazovima.

Nacionalno kooridinaciono tijelo za zarazne bolesti je usvojilo je drugi Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa na dan 13. april 2020. godine.

Od otvaranja računa za donacije NKT 19. marta do 13. aprila u 9:00 priliv iznosi: 7.412.604,17 eura i 70.971,72 američkih dolara. Odliv iznosi: 1.351.371,59 eura.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.