Ubice iz sjenke: Ko su sve plaćenici kotorskih klanova!

0

U istragama četrdesetak likvidacija iza kojih stoje sukobljeni škaljarski i kavački klanovi, policije Srbije i Crne Gore do sada su uhapsile šestoricu osoba, koje se označene kao plaćene ubice, odnosno angažovani egzekutori.

Međutim, ni u jednom od tih postupaka, do sada se nije došlo do nalogodavaca i organizatora naručenih zločina, jer su se osumnjičeni plaćenici branili ćutanjem, i na taj način čuvali i svoju poziciju, ali i “slobodu” bosova srpsko-crnogorskog podzemlja. Glavni motiv ćutanja u svim dosadašnjim slučajevima bio je strah od osvete ako progovore. A osveta je u ovom ratu naročito brutalna i često usmjerena ka članovima najuže porodice.

Podgoričanin Marjan Vujačić (34), šesti je plaćeni ubica koji je uhapšen od kada je 2014. godine, posle krađe 200 kilograma kokaina u Valensiji, izbio najveći mafijaški rat na Balkanu – rat dva grupe nastale od tada jedinstvenog kotorskog kriminalnog klana.

Vujačić je uhapšen kao plaćeni ubica škaljarskog klana, a pre njega još dvojica muškaraca su u bezbjedonosnim izvještajima označeni kao egzekutori ovog klana.

Takođe, u dosadašnjim akcijama uhapšena su i trojica plaćenika suparničkog kavačkog klana.
Vujačić je uhapšen prošle srinede u Novom Sadu dok je preuzimao lažna dokumenta, koja su mu za 1.500 evra obezbijedile dvine službenice MUP-a, koje su takođe uhapšene.

Kako “Ekspres” saznaje, policija je Vujačića nekoliko dana držala pod tajnom prismotrom, a na hapšenje se čekalo kako bi se utvrdili njegovi kontakti u Srbiji. Povod za hapšenje su dokazi, na osnovu kojih se ovaj Podgoričanina sumnjiči za jedno od ubistava, koje je podiglo veliku buru u srpskom podzemlju – ubistvo Jugoslava Cvetanovića, brata Saše Cvetanovića, koji je osuđen za ubistvo Nikole Bojovića.

Nikola Bojović bio je brat jednog od najvećih bosova srpskog podzemlja, Luke Bojovića, bliskog saradnika škaljarskog klana. Iako je u zatvoru u Španiji od 2012. godine, kako se veruje, Luka Bojović i dalje, preko svojih najbližih saradnika rukovodi svojim klanom, koji već godinama drži “šapu” nad svim kriminalnim grupama u Srbiji, posebno u Beogradu.

I Nikola Bojović i Jugoslav Cvetanović su, kako se vjeruje ubijeni iz osvete, po principu: “Brat za brata.”

Naime, kao nalogodavac ubistva Nikole Bojovića bio je označen Slobodan Šaranović, koji je vjerovao da upravo Luka Bojović stoji iza ubistva njegovog brata Brane, ali i kumova Slobodana i Danila Radonjića. U ime te osvete, uslijedila je likvidacija Nikole Bojovića, a zatim reakcija druge strane: ubijeni su i Jugolav Cvetanović i Slobodan Šaranović.

Hoće li sada uhapšeni Marjan Vujačić biti ključni svedok, na osnovu koga će eventualno biti pokrenut postupak protiv Luke Bojovića kao naručioca ubistva Jugoslava Cvetanovića, zavisi od toga hoće li Vujačić progovoriti na saslušanju pred tužiocem ili tokom dalje istrage.

U svakom slučaju, pitanje Vujačićevog eventualnog svjedočenja je trenutno glavno tema i u policiju i među mafijaškim bosovima, koji bi u slučaju da Vujačić “propjeva” mogli da se nađu u velikom problemu sa zakonom.

Do sada, Vujačić je u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušan samo zbog tri krivična djela koja se odnose na falsifikovanje dokumenta: falsifikovanje isprave, trgovina uticajem, i udruživanje radi vršenja krivičnog djela.

Prema sumnjama policije, on se sumnjiči za još tri likvidacije van Srbije – ubistvo Gorana Tasića Gokčeta (43) u Amsterdamu, ali i bliskih saradnika “kavčana” Veselina Kalezića (47) i Mila Ilića (28) u Crnoj Gori.

Saša Vidović (37) iz Bijeljine je prvi koga je policija označila kao plaćenog ubicu škaljarskog klana. Prema sumnjama policije, Vidović je naime plaćenik, koji je 26. juna 2016. u Novom Sadu pokušao da ubije vođu kavačkog klana, Kotoranina Slobodana Kašćelana. Kašćelan se u momentu napada nalazio sa svojim telohraniteljem Vladimirom Vučkovićem u “audiju A6” cetinjske registracije. Tokom vožnje, u centru Novog Sada, prišla su im dvojica napadača na motoru i pucala na njih. I Kašćelan i Vučković su ranjeni u pucnjavi.

Istraga ove pucnjave, srpsku policiju je zatim dovela na trag Saši Vidoviću, koji je u međuvremenu uhapšen u RS zbog sumnje da je 16. oktobra te godine ubio Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu.

Vidović inače ima bogatu kriminalnu karijeru, i u BiH, i u Srbiji. Pre osam i po godina u Novom Sadu policija ga je uhvatila kada je u sred dana krao automobil. Napao je policajca, ali su pripadnici MUP-a reagovali i ranili ga.

Već tada je važio za jednog od glavnih ljudi bosanske auto-mafije u Srbiji. Pre tog hapšenja, za njim je bosanska policija raspisala dvije međunarodne poternice zbog serije razbojništava i teških krađa, a u BiH je imao i pet centralnih potjernica. Vidović je, godinu dana pre toga, pobjegao iz zatvora u Bosni, a osuđivan je zbog razbojništva u banci, napada na muškarca koga je zatim opljačkao i pretnji oružjem konobarima.

Ilija Zec (30) takođe je jedan od pripadnika škaljarskog klana koga su bezbjednosne službe Srbije označile kao jednog od glavnih pucača, ali i dobavljača oružja ove kriminalne ekipe.
Prema saznanjima srpske policije, Zec je u škaljarski klan ušao preko bivšeg pripadnika Žandarmerije Vojislava Vojkana Kostića, a zatim, preko njega u direktan kontakt sa Vladimirom Popovićem, zvanim Vlada Pop, vlasnikom beogradskog kazina “Havana”, stecištu škaljarskog klana.

Popović i Kostić bili su ranije hapšeni zbog iznude 110.000 evra, a nakon njihovog pritvaranja, Zec je postao telohranitelj Miloša Nilovića (28), zvanog Runjo, koji posle Filipa Koraća važi za najvažnijeg saradnika Luke Bojovića. Nilović je takođe i najvažnija spona Bojovićevog i škaljarskog klana.

I Ilija Zec i Miloš Nilović su u junu 2017. bili uhapšeni u velikoj akciji policije u beogradskom restoranu „Durmitor”, kada je uhapšeno još osam pripadnika škaljarskog klana, među kojima je bio i Zvonimir Kostić, brat uhapšenog Vojkana.

Ilija Zec, prema saznanjima policije, bio je blizak i sa Sinišom Milićem (44), bivšim bosanskim policajcem, koji je karijeru sa one strane zakona započeo kao telohranitelj porodice Luke Bojovića, i sada pokojnog Baranina Luke Đurovića. Milić je ubijen na Autokomandi u stravičnoj eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil. Milić je inače u javnostio postao poznat 2015. godine, kada je policija utvrdila da je čak osam puta u jednom danu nadgledao stan predsjednika Aleksandra Vučića.

Ilija Zec je posle hapšenja u “Durmitoru” sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice po kome je osuđen na uslovnu kaznu od 10 mjeseci. Pušten je na slobodu i potom se često pojavljivao na suđenjima ostalim uhapšenim prijateljima.

Zvanično, protiv njega se ne vodi nijedna sudska istraga.

(izvor: portal Ekspres)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.