U Voroženju usvojena rezolucija prvog Rusko-balkanskog samita narodne diplomatije

U Voroženju usvojena rezolucija prvog Rusko-balkanskog samita narodne diplomatije

Dana 12. novembra u prostorijama Voronješkog državnog univerziteta održan je prvi Rusko-balkanski samit narodne diplomatije. Na samitu su učestvovali poznati balkanski i ruski političari, politikolozi, novinari, kulturni i javni djelatnici.

Na početku skupa organizator i domaćin LJubomir Radinović pozdravio je prisutne i poželio uspješan rad učesnicima samita uz nadu da će ovakav format dijaloga postati tradicionalan.

Skup su pozdravili: gubernator Voronješke oblasti Aleksandar Gusev, predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov, deputat Državne Dume i predsjednik partije Rodina Aleksej Žuravljov.

Putem video linka skupu su se obratili poznati ruski književnik, publicista i predsjednik Izborskog kluba Aleksandar Prohanov, Vladimir Solovjov, predsjednik Saveza novinara Rusije kao i predstavnici lokalnih organa Voronješke oblasti i RPC.

Kadirovu zahvalnica

Predsjednik organizacionog odbora LJubomir Radinović uručio je zahvalnicu predsjedniku Čečenske Republike Ramzanu Kadirovu za doprinos unapređenju odnosa između Rusije i balkanskih država. U ime pedsjednika Čečenije zahvalnicu je primio DŽambulat Umarov, ministar u vladi Čečenije.

Organizacioni odbor samita prihvatio je kandidature Beograda, Groznog i Banja Luke za održavanje Drugog Rusko-balkanskog samita. O konačnoj odluci javnost će biti naknadno obaviještena.

Usvojena Rezolucija prvog Rusko-balkanskog samita narodne diplomatije

Objavljujemo rezoluciju koju je donio prvi «Rusko-Balkanski Samit narodne diplomatije», koji je održan u gradu Voronježu 12. novembra 2019. godine.

1. U trenutnoj međunarodnoj političkoj situaciji u svijetu stvaraju se povoljni uslovi za jačanje multilateralne saradnje između naroda Rusije i Balkana na osnovu ravnopravnog dijaloga, duhovnog, istorijskog i kulturnog srodstva.

S tim u vezi, političkim rukovodstvima Rusije i balkanskih zemalja se preporučuje da izvrše odgovarajuće promjene u saradnji između naših naroda, uzevši u obzir novu evropsku stvarnost.

2. Naša je ogromna preporuka šefovima balkanskih država koje su se pridružile sankcijama Zapada protiv Ruske Federacije da ta ograničenja ukinu zato što su ona u direktnoj suprotnosti sa iskonskim interesima naših naroda.

3. Najvažnije pitanje u vezi sa Kosovom i Metohijom mora se rješavati dijalogom na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN broj 1244, kojom se na osnovu međunarodnog prava teritorija Kosova i Metohije smatra južnom pokrajinom Republike Srbije.

4. Oštro osuđujemo širenje NATO-a na Istok, kao i uključenje Crne Gore u njegov sastav bez odgovarajućih demokratskih procedura i iskazivanja volje njenog naroda. Izražavamo zabrinutost zbog toga što se slični pokušaji uporno čine u odnosu na Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, pa čak i Srbiju.

5. Pozivamo balkanske narode na miran suživot, na rješavanje svih međusobnih otvorenih pitanja dijalogom, na prevazilaženje neprijateljstava i izolacije, uz pokazivanje stalne brige za očuvanje dobrosusjedskih odnosa svih naroda koji žive na Balkanu, nezavisno od njihove religije. Dugoročni mir na Balkanu nema alternativu.

6. Moramo se pažljivo odnositi prema jedinstvenom, cjelovitom, tradicionalnom jezičkom i kulturnom slovenskom prostoru.

7. «RUSKO-BALKANSKI SAMIT NARODNE DIPLOMATIJE» održavaće se svake godine.

Spisak učesnika Rusko-balkanskog samita:

Leonid Ivašov, general pukovnik, predsjednik Akademije za geopolitičke probleme, doktor istorijskih nauka.

Živadin Jovanović, ministar spoljnih poslova Jugoslavije 1998-2000, predsjednik „Beogradskog foruma za ravnopravnost“.

Dževad Galijašević, profesor ekspert za bezbjednost – Uticaj religijskog faktora na situaciju u BiH

Goran Petronijević, advokat – Uticaj rada Haškog tribunala na generisanje novih sukoba na Balkanu

Džambulat Umarov, ministar za nacionalna pitanja, štampu i spoljne poslove Čečenske republike.

Jelena Guskova, doktor istorijskih nauka rukovodilac Centra za Istraživanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN, član Akademije nauka Republike Srpske, senator Republike Srpske.

Dragan Todorović, ministar saobraćaja Republike Srbije 1998-1999

Ljubinko Đurković, pukovnik i predsjednik Izvršnog odbora Pokreta ta Srbiju, komandant odbrane Košara – Tema izlaganja: Košare, geopolitička bitka za Srbiju protiv NATO. Bitka koja još uvek traje.

Oleg Bondarenko, šef fonda za progresivnu politiku i osnivač portala Balkanist – Medijski aspekti Rusko-srpske saradnje

Zmago Jelinčič, lider Slovenačke nacionalne stranke, poslanik u parlamentu Slovenije.

Jasminka Adžić Sikirić, član predsjedništva Stranke Ivana Pernara – Status Hrvarske u Evropskoj uniji

Jevgenij Baranov, televizijski novinar i politički komentator prvog kanala ruske državne televizije.

Gojko Raičević, predsjednik predsjedništv Unije za vojnu neutralnost Crne Gore – Informativni ratovi na primjerima

Dragana Trifković, član Predsjedništva Dveri, šef Centra geostrateških istraživanja – Uticaj kosovskog pitanja na budićnost srpsko-ruskih odnosa

Demo Beriša, predsjednik Unije Albanaca – Srpsko-albanski odnosi, problemi i perspektive

Milenko Nedeljkovski, makedonski televizijski novinar – Prećutna zabrana slobode govora na pragu nasilnog uvlačenja Makedonije u NATO

Guljnara Hadžimuradova, doktor filozofija docent katedre za demografsku i migracionu i politiku MGIMO MID RF, viši naučni saradnik Instituta socijalno-političkih studija RAN – Savremeni migracioni procesi na Balkanu: uzroci i posledice

Milomir Savčić, general, predsjednik organizacje ratnih veterana Republike Srpske – Uloga rukovodstva Republike Srpske u postizanju mira 1992-1995. i razlozi nastavka nestabilne situacije u BiH

Goran Šimpraga, producent i direktor Medija centra Nogina i Kurinoja Ruski ekspres – Rusko-srpske kulturne veze i njihovo značenje u aktuelnom političkom trenutku

Fjodor Birjukov, šef Instituta slobode – Interpartijske društveno-političke veze Rusije i Balkana kao važan instrument narodne diplomatije

Grigoris Bičahčijev, šef grčke grčke zajednice Voronješke oblasti, član Nacionalne komore oblasti – Aktuelni odnosi između Grčke i Rusije

Vladislav Bojović, direktor Instituta za saradnju između Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, član predsjedništva Demokratske narodne partije Crne Gore – Crna Gora na geopolitičkom raskršću

Artjom Čekmarjov, lider omladinskog pokreta
Tigrovi Otadžbine – Rusija i Balkan, pogled generacije 21. veka.

Albena Nakova-Manolova, zamjenik direktora Instituta za sociološka istraživanje Bugarske akademije nauka

Dmitrij Sagal, ekspert Izborskog kluba, magistar pedagogije, član Savjeta za nacionalna pitanja Vlade grada Moskve – Novi putevi Evroazijske međunarodne saradnje i narodne diplomatije

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *