U UIKS-u situacija stabilna: Kavčane ni prijetnje nisu popele na treći sprat

0

Menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije popustio pod ucjenama i prijetnjama pritvorenika da će zapaliti zatvor – kavčani nisu premješteni na treći sprat Istražnog zatvora.

“Trenutna bezbjednosna situacija u Istražnom zatvoru Podgorica je stabilna, nema štrajka pritvorenih lica i sve aktivnosti se odvijaju u skladu sa planiranim”,rečeno je prije dva dana iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Krajem prošle sedmice u tom zatvoru bilo je vanredno stanje – pojačane straže, pripravne vatrogasne i medicinske ekipe.

Odluku o pojačanim bezbjednosnim mjerama menadžment je donio nakon što su Nikšićanin Radovan Mujović i Podgoričanin Mario Milošević poručili jednom zatvorskom čuvaru da će pritvorenici sami naći način da riješe pitanje ometača signala mobilnih telefona ukoliko to ne učini uprava spuškog zatvora.

Ti navodni članovi kavačkog kriminalnog klana tražili su premještaj iz pritvorskih ćelija na prizemlju, odnosno prvom spratu u neku od soba na trećem spratu i prijetili pobunom, ukoliko im se ne izađe u susret.

Iz UIKS-a objašnjavaju da su prethodne sedmice nadležni iz te ustanove, na osnovu operativnih podataka pojačali bezbjednosne aktivnosti: “Kojima su bile obuhvaćene pripreme nadležnih u slučaju potrebe za reakcijom u odnosu na nepredviđene bezbjednosne rizike, koji bi bili usmjereni u pravcu narušavanja stanja bezbjednosti u organizacionoj jedinici UIKS-a – Istražni zatvor Podgorica. Napominjemo da je riječ o aktivnostima koje se realizuju u odnosu na bezbjednosnu procjenu, a sve u cilju održavanja stanja bezbjednosti stabilnim”, kazali su iz spuškog zatvora.

U službenoj zabilješci piše da su zatvorski policajci došli do saznanja da dvojica pritvorenika traže premještaj zbog toga što su saznali da na trećem spratu nije u potpunosti blokiran telekomunikacioni signal, odnosno da bi tamo mogli da koriste mobilne telefone.

Korišćenje tih aparata inače im je zabranjeno.

“Shodno podacima dobijenim na osnovu operativnog rada službenika obezbjeđenja, došli smo do saznanja da može doći do ugrožavanja stanja bezbjednosti u zatvoru kroz paljenje soba od strane pritvorenih lica, pripadnika takozvanog kavačkog klana”, navodi se u dokumentu.

Zbog toga su nadležni iz UIKS-a podigli stepen obezbjeđenja na viši nivo, vanredno angažujući veći broj čuvara u slučaju potrebe za intervencijom:

“Angažovan je određeni broj službenika obezbjeđenja iz drugih organizacionih jedinica, koji su u stanju pripravnosti, na osnovu plana djelovanja, a takođe, obezbijeđeno je i vozilo vatrogasne službe iz Danilovgrada”, piše u spisima.

Iz Istražnog zatvora tada je nezvanično rečeno da ekipa kavčana pokušava da iznudi ono što im po propisima ne pripada, iako znaju da je to neostvarivo.

U očuvanju mira menadžment UIKS-a dobio je i podršku izvršne vlasti.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović prošle sedmice rekao je da sa državom nema šale i da će to svima jasno staviti do znanja, pa i dijelu pritvorenika u Istražnom zatvoru u Spužu.

“Neka ne prijete državi. Ni oni, ni bilo ko drugi jer pred kriminalom i kriminalcima nećemo ustuknuti”, poručio je Abazović.

On je tada kazao da su direktor UIKS-a Milan Tomić i njegovi saradnici odlično reagovali nakon operatvnih podataka da pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe planiraju pobunu.

Ambasada SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava nedavno je podržala kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu.

Vlada Crne Gore, saopšteno je krajem aprila, prethodno je nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je finansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona.

“Ova saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona”, rečeno je tada.

Pritvorenici se donedavno uključivali uživo iz ćelija

Iako je korišćenje mobilnih telefona u Istražnom zatvoru zabranjeno, pripadnici organizivanih kriminalnih grupa koji su iza rešetaka nerijetko su ih posjedovali.

Donedavno, jedan od pritvorenih članova kavačkog kriminalnog klana gotovo svake noći uživo se uključivao na društvenoj mreži Instagram.

Instaliranjem sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu problem je dominantno riješen, ali je u nekoliko zatvorskih soba, smještenih na trećem spratu te ustanove, ipak moguće uspostvaiti telefonsku vezu.

Iz UIKS-a su najavili da će i to uskoro biti onemogućeno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.