U Starom gradu u Budvi, promovisana knjiga „Kofer misli“ Dragane Martinović

0

Profesorka književnosti, Dragana Martinović, održala je u srijedu, 15. maja, u 19 sati u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Starom gradu u Budvi, promociju svoje knjige „Kofer misli“ koja govori o traganju za sopstvenim identitetom.

Na predstavljanju knjige koja istinski miluje dušu, govorile su Dragana Martinović, autorka knjige „Kofer misli” i Vanja Gavrovski, novinarka i kolumnistkinja iz Beograda.

Publici se, ispred JU Muzeji i galerije Budva koja je organizovala ovo veče, obratila moderatorka Milica Stanić Radonjić.

Knjiga „Kofer misli“ je štivo koje će vas ohrabriti i dati vjetar u leđa da i vi krenete na putovanje duše. U njoj ćete pronaći inspiraciju, ali i mnoštvo koraka koji će vam pomoći da svoj život živite lakše i ljepše. Sa više ljubavi i nježnosti prema sebi i drugima.

Kako je autorka istakla na samoj promociji, “život je samo trenutak koji je sad i ovdje. Ništa se ne podrazumijeva i ništa se ne ponavlja u istom obliku i zbog toga svaki dan i život u cjelini treba živjeti svjesno.”

Čim zavirite u Draganin “Kofer misli” dočekaće vas zadivljujuće slike u boji, na cijeloj stranici, činjenice o zemljama i gradovima koje je autorka ovih memoara posjetila u pratnji Mišel Loren. Mišel Loren je avanturista sa dušom i može biti svako od nas. Sa velikim srcem ispunjena je bezuslovnom ljubavlju i predstavlja alter ego autorke, koja piše lako, putuje svijetom i pleše ulicama Lisabona, Jerusalima, Sicilije, Jamajke, Bahama, Maldiva… I samo prelistavanje ove knjige pružiće vam pravo zadovoljstvo. Iako slike ne predstavljaju nužno najtipičnije lijepe djelove neke zemlje, one na neki način hvataju one stvari koje su u njoj izuzetne.

“Radujem se što putujem u ovoj fazi života, kada sa životnom mudrošću koju sam sticala godinama mogu još dublje da doživim čaroliju putovanja. U najboljim sam godinama, sigurna u sebe, ispunjena porodičnom ljubavlju i poslovnim uspesima. Moja najveća inspiracija su moje četvoro djece Vojislav, Mia, Petar i Anđa. Oni mi daju krila za nove visine i nove avanture”, rekla je Dragana i dodala: “Često su mi ljudi van moje porodice, govorili kako sa četvoro dece i zato što sam žena, neću moći mnogo. Svojim primjerom želim da ohrabrim žene da mogu da postignu sve što zamisle! Ali, da biste mogle da date najbolje od sebe svojoj djeci i drugima, morate prvo da brinete o djetetu u sebi i volite sebe. I to nije sebično, već neophodno. Život je lijep, srušite predrasude, želje se ostvaruju i žive”, kaže autorka.

Na putu sa dušom, držeći “Kofer misli”, poželjećete da posjetite zemlje o kojima autorka piše i imaćete utisak da ste zajedno sa njom na tom čarobnom putovanju.

Čak i kada se u knjizi autorka nađe na “nultoj nadmorskoj visini” vagajući kuda i kako dalje, osećaćete se inspirisanim da napravite sopstvenu promenu.

Zanimljivo je da na Draganinim putovanjima nema šopinga, koji je svojstven ženama.

“Iako volim modu, šoping mi je na putovanju poslednji na listi. Ranije sam se pakovala u veliki kofer, ali već pet godina isključivo nosim ručni prtljag i ranac, gdje god da idemo. Ne treba previše nositi, tegliti, gubiti vrijeme, a često i kofer. Treba više prostora ostaviti za one misli u koferu sa kojim se vraćate s puta”, zaključila je autorka knjige.

Promociju knjige „Kofer misli“ svojim prisustvom uveličala je i aktuelna Miss Crne Gore Anđela Vukadinović, koja i sama dosta putuje.

“Putovanja su mi omogućila da upoznam različite kulture i naučim nove jezike. To me bolje povezalo s ljudima širom svijeta, što je izuzetno važno za svaku ambasadoricu ljepote i kulture kao sto sam ja. Kad se susretnem s drugim kulturama, to me natjera da razmislim o sebi i što stvarno želim. To je kao da otvorim novu stranicu u knjizi mog života”, rekla je prelijepa Anđela.

U nastavku večeri, učesnici su autorki postavljali jako zanimljiva i konstruktivna pitanja.

Knjigu Dragane Martinović možda nećete nositi sa sobom na putovanjima, ali ćete je držati na stočiću za kafu, kao polaznu tačku za odlučivanje kuda ćete krenuti u sledećoj avanturi svog života. Ali, ovo je i knjiga koja će vam pomoći da spoznate koja je svrha vašeg postojanja.

Danas, Dragana Martinović ima samo jednu želju a to je da svoj „Kofer misli“ raspe po cijelom svijetu i da osvoji mnoga srca jer zna da ima šta da kaže i prenese. Srca čitalaca u Budvi je rastopila svojom prijatnošću i pozitivnim gledanjem na život.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.