U Srbiji sve mjere ostaju na snazi, prelazak granice samo uz primljenu vakcinu ili PCR test

0

Sjednica Kriznog štaba održana je danas, a glavne teme su bile rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, uslovi za ulazak u Srbiju i analiza stanja u školama.

Odlučeno je da sve dosadašnje mjere ostaju na snazi. Zasjedanje je završeno stavom medicinskog dijela Štaba da nema otvaranja tržnih centara i kafića.

Na današnjoj sjednici donijete su i nove mjere: đaci u manjim grupa moći će da dođu u školu, popravljaju ocjene i budu ocjenjeni, a ulazak u Srbiju biće moguć sa uvjerenjem o primljene obje doze vakcine.

Krizni štab je usvojio zahtjev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mjera, mogu da dođu u školu i budu ocjenjeni. U skladu sa odlukama Kriznog štaba, Ministarstvo će definisati jasno uputstvo i proslijediti ga školskim upravama.

Kada je riječ o granici i uslovima ulaska u Srbiju odlučeno je da naši državljani i stranci mogu pokazati uvjerenje o primljenoj vakcini. Putnici moraju da imaju obje doze to jest da su vakcinisani i revakcinisani osim Astra Zeneke gdje je dovoljna jedna doza jer je revakcina nekoliko mjeseci kasnije.

– Svi građani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani, odnosno da imaju potvrdu da su primili drugu dozu vakcine, a ovo važi za Sputnjik, Sinofarm i Fajzer vakcinu, moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa. Ovo isto važi i za strane državljane koji su potpuno vakcinisani, sa obje doze vakcine, moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez karantina.

Sve mjere koje su važile do sada ostaju do daljnjeg što znači da su zatvoreni i ovu nedelju tržni centri i ugostiteljski objekti.

Prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe ostaju otvorene.

Izvor: Novosti

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.