U Siriji poginulo šest državljana Crne Gore

0

U prethodnih šest godina, šest crnogorskih državljana poginulo je na ratištu u Siriji, 10 njih vratilo se u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području djelovanja takozvane Islamske države. Čak devet državljana Crne Gore i dalje su na teritoriji pod kontrolom ISIL-a.

To pokazuje Vladin prelazni akcioni plan za 2019. godinu za nastavak realizacije aktivnosti iz strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma 2016-2018. godine.

U periodu od oktobra 2012. godine do kraja 2018. godine, kako se navodi, u Siriju su otputovala 23 punoljetna crnogorska državljana (18 muškaraca i pet žena), zajedno sa troje djece.

“U Siriji je poginulo šest muškaraca, tri muškarca, četiri žene i dvoje djece su ostali na teritoriji pod kontrolom ISIL-a, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj, a osam muškaraca, jedna žena i jedno dijete se vratilo u Crnu Goru. Od novembra 2015. godine, nema registrovanih odlazaka crnogorskih državljana u Siriju”, pokazuju Vladini podaci.

U izvještaju se navodi da je u Istočnoj Ukrajini, od 2014. godine, boravilo nekoliko punoljetnih crnogorskih državljana i svi su se vratili u Crnu Goru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.