U Rožajama održana manifestacija “Dani Palestine”

0

U gradu pod Hajlom održan je protest na glavnom gradskom trgu u organizaciji Ženskog kluba odbornica Skupštine opštine Rožaje, NVU “IKRE”, NVO Avlija uz podršku građanskih aktivista Damira Skarepa, Selvera Kardovića i Ernada Ramovića.

U ime organizatora obratila se Munevera Sutović koja je kazala da je najglasniji govor o Palestini u posljednjih osam mjeseci šutnja.

“Šutnja na teške oblike smrti kojom stradaju palestinska djeca, majke, kćeri, sinovi, očevi. Ni danas mi koji smo ovdje ne možemo razbiti šutnju onih kojih su morali zaustaviti ovaj strašni genocid nad narodom Palestine, ali ono što možemo, i ono zbog čega smo moćni, i ono što nam ne mogu oduzeti, i ono zbog čega Palestina opstaje i opstajaće, i ono čemu nas Palestina uči jeste vjera u Boga od koga su nam naloženi principi pravde i pravdenosti. I mi smo ovdje danas da pokažemo da od tih principa ne odustajemo. Poruka našeg okupljanja jeste dova, dova za Palestinu, dova moćnija od svakog oružja”, poručeno je sa skupa.

U okviru “Dana Palestine” zasađene su ruže na Brezovačkom brdu.

“Ruža je simbol života i mi danas sadnjom ruža poručujemo da ne odustajemo od prava Palestine na život. Istrebljenje jednog naroda naočigled cijelog svijeta znači da moramo biti glasni u osudi takvog čina koji se definiše kao genocid”, kazala je Velida Hodžić, direktorica NVU “IKRE”.

Ona je istakla da Rožaje od samog početka pokazuje solidarnost zbog dešavanja u Palestini i da je opravdano pravo Palestinaca na svoju državu i postojanje.

U gradu su urađena dva murala, organizovana mirna protestna šetnja, prikazana izložba karikatura Carlosa Latuffa i predstavljeno platno koje poziva na dovu za Palestinu.

Odbornica u lokalnom parlamentu Hajrija Kalač se zahvalila dobrim ljudima, donatorima i javnim institucijama na asistenciji, iskrenoj podršci i pomoći da sve protekne u najboljem redu.

“Rožaje je kroz istoriju pokazalo da je grad humanosti, uvijek na pravoj strani, grad empatije prema svim žrtvama, gdje god da se dešavalo ubijanje nevinih civila. I ovaj put Rožaje šalje jasnu poruku osude genocida kojem svjedočimo. U tom pravcu ćemo nastaviti i naše dalje aktivnosti i nećemo prestati da govorimo da je Palestina država čije je pravo na postojanje grubo prekršeno. Bili smo i bićemo uvijek uz Palestinu”, istakla je Kalač.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.