U Pljevljima za poljoprivredu izdvojeno više od milion evra

0

Opština Pljevlja opredijelila je za poljoprivredu više od milion evra. To je prva lokalna uprava koja će pet odsto od budžeta odvajati za poljoprivrednike kako bi se stimulisao ostanak na selu.

Poljoprivrednik Miloš Vraneš iz pljeveljskog sela Židovići ima mješovitu proizvodnju. Svinjogojstvo je u zadnje vrijeme sve zastupljenije, jer nema mnogo uzgajivača u zemlji.

„Možemo da kažemo i da smo sad i zadovoljni. Malo je skočila i hrana, ali opet smo zadovoljni cijenom. Uz pomoć koja nam sad dolazi i od Opštine i od Ministarstva“, kaže Vraneš.

Radisav Mrdak sa Kosanice vlasnike je farme krupnih grla. Uz to se bavi organskom proizvodnjom žitarica. Smatra da kada se stvore uslovi od ovog posla može solidno da se živi. Prosječno se na ovom gazdinstu proizvede oko 500 kilograma sira mjesečno i nema zastoja u prodaji.

„Takva je potražnja. Cijene su pristupačne. Nikad bolje nismo ni prolazili s cijenom, tako da smo zadovoljni s prodajom sira“, kazao je Mrdak.

Željko Macanović iz Glibaća obrađuje 30 hektara zemlje. Sije žitarice, a u pitanju je organska proizvodnja za koju vlada veliko interesovanje potrošača.

„Sve što mi u ovim planinama proizvodemo od žita, brašna, jagnjadi, sira, sve se traži. Tako da sve je dobro traženo, sve ima dobar plasman, tako da uglavnom iz tog razloga su i zastupljene sve ove žitarice“, objašnjava Macanović.

A pljeveska lokalna uprava za oblast poljoprivrede ove godine opredijelila je više od milion eura.

„U razgovoru direktno sa našim poljoprivrednim proizvođačima dobili smo informaciju da jednostavno oni moraju da imaju sigurnost. To je ono od čega smo mi ovde krenuli“, naveo je predsjednik Opštine Dario Vraneš.

Za poljoprivrednike ovo je značajan iznos i veliki pomak na bolje.

„Ne da je povećanje duplo, nego tri puta je više. Sa tim smo prezadovoljni, malo smo oko ovih prilaza, oko ovih puteva, tu smo nezadovoljni“, ističe Miloš Vraneš.

A predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš kazao je da će ove godine lokalna uprava uložiti značajna sredstva i u putnu i vodovodnu infrastrukturu, upravo da bi zadržali stanovništvo na selu.

 

(RTCG)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.