U Nikšićkoj bolnici popnjeni svi kapaciteti za pacijente inficirane korona virusom

0

U Nikšićkoj Opštoj bolnici trenutno su popunjeni kapaciteti za pacijente inficirane koronavirusom, a u toj zdravstvenoj ustanovi pokušavaju da nađu rješenje za one koji čekaju na hospitalizaciju.

Kako je “Vijestima” rečeno u Brezoviku je otvorena nova zona tako da je nastavljen prijem kovid pacijenata koji će svi biti smješteni tamo. Za poslednjih nekoliko sati u Brezoviku su primljena 23 pacijenta.

Nikšićanin Mišo Jovanović, koji je od prije nekoliko dana pozitivan na kovid 19, morao je da dio dana provede na klupi ispred nikšićke Opšte bolnice. Pošto broj onih koji su kovid pozitivni raste iz dana u dan, a u bolnici ima oko 70 mjesta, pored Jovanovića još ima pacijenata koji su ostali bez bolničkog mjesta.

„Pozitivan test na koronavirus stigao je prekjuče, mom ocu je potvrđena upala pluća, on još uvijek nema terapiju. Došli smo jutros oko 11 sati. Uradili smo CT, a onda smo čekali na pregled sve do šest, sedam sati uveče. Oni su ga pregledali i rekli su da je za bolničko liječenje, da nije za Brezovik, nego da je teži slučaj i da čekamo da se smjesti ovdje u bolnici, ali da nema mjesta. On više nije mogao pa je legao na klupu na kraju“, rekla je Jovanovićeva kćerka Tanja novinarima.

Pored nje ispred bolnice je bilo još njih desetak koji su čekali da se za njihove najbliže pronađe odgovarajuće rješenje.

Doktorica Dušanka Milatović, koja je u kovid timu Opšte bolnice Nikšić, kazala je da su mjesta na Internom i psihijatrijskom odjeljenju popunjena i da ne znaju šta da rade s pacijentima.

„Danas smo poslali u Bezovik 16 pacijenata koji su lakše i srednje teški. Direktorica Brezovika nam je rekla da tamo više nema mjesta. Ima još takvih pacijenata na čekanju, a pacijenti koji su jako teški mogu da se smjeste samo u ustanovi u kojoj ima centralni kiseonik, znači to su ustanove bolničkog tipa. Direktor bolnice zove Krizni štab da nađe rešenje gdje ćemo sa tim pacijentima. Neke koji su kritični smo priključili na kiseonik, to je ono što mi možemo. Čekamo rešenje“, kazala je Milatović.

U Nikšiću je 445 aktivnih slučajeva infekcije Kovidom19.

Na bolničkom liječenju u Opštoj bolnici Nikšić nalazi se 50 kovid pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih su 44 smještena na Internom odjeljenju, a šest na odjeljenju pedijatrije.

„Tri pacijenta su u jedinici Intezivne njege i životno su ugrožena, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju. Trenutno nemamo nijednog pacijenta na respiratoru. Imamo i najmlađe pacijente, novorođenče od 20 dana, bebu od mjesec i dva mjeseca, zajedno sa majkama koje su pozitivne. Smještene su na odjeljenju pedijatrije u posebnom djelu za kovid inficirane pacijente. Njihivo opšte stanje je zadovoljavajuće i ide u pravom smjeru koji želimo svi“, kazao je direktor bolnice, Ilija Ašanin, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima primjetan je povećani broj pregleda onih koji imaju simptome infekcije kovid virusom, a povećava se i broj pacijenata kojima je potrebno hospitalno liječenje.

„Sve to ukazuje da u ovom trenutku imamo složeniju epidemiološku i generalno opštu situaciju vezano za covid 19. Dnevno, u prosjeku, otpustimo od tri do pet oporavljenih pacijenata, ali opet više primimo nego što otpuštimo, što samo po sebi može da u jednom trenutku napravi problem sa smještajnim kapacitetima. Postoje razrađeni scenariji i za takvu vrstu problema i situacije ako se u njoj nađemo, tako da u svakom slučaju naši pacijenti neće biti uskraćeni ni za komfor smještaja ni za profesionalni pristup liječenju“, poručio je Ašanin.

Podsjetio je da je nikšićka bolnica respiratorni centar sa 80 kreveta za sjeverozapadni dio Crne Gore.

„Na Internom odjeljenju imamo 55 kreveta, od kojih su trenutno sa pacijentima zauzeta 44. Imamo još osam kreveta, jer u to 55 računamo i tri kreveta koja se nalaze u Urgentom bloku, koji takođe služe za opservacije i za određeni vremenski smještaj pacijenta do nekih potvrda ili dijagnostike da li će ići na bolničko ili kućno liječenje. Imamo i 25 kreveta u zgradi psihijatrije namijenjeih za psihijatrijske pacijente iz čitave Crne Gore koji su kovid pozitivni“.

Od 2.jula u Opštoj bolnici Nikšić bolnički je liječeno 238 pacijenata – 175 je oporavljeno i vraćeno kućama, dok je 17, nažalost, izgubilo bitku sa kovid infekcijom.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.