U kripti podgoričkom hrama predstavljena knjiga „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“

1

Đorđe Randelj jedan od najpoznatijih i najpriznatijih novosadskih i vojvođanskih novinara, publicista i književnik, kao i autor čak 26 knjiga održao je književno veče tokom kojeg je predstavio knjigu „Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali“ u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Kao sveštenički sin, a potom i student beogradskog Bogoslovskog fakulteta prvi je, kad se to tek osamdesetih godina prošlog vijeka najzad dozvolilo, u mnogim novinama i časopisima, a najviše u novosadskom listu „Dnevnik“, počeo da piše o velikim crkvenim praznicima i srpskim slavama, kao i da pomno prati rad Srpske pravoslavne crkve i život i običaje našeg naroda.

Gradeći svoju novinarsku karijeru, u potrazi za istinom i u skladu sa svojim pozivom Đorđe Randelj 1988. godine odlazi na Kosovo. Težak položaj Srba i njihova borba za egzistenciju porazili su Randelja. Odlučio je da ovu skrivenu istinu o Kosovu pretvori ne samo u seriju novinarskih tekstova već i knjigu. Nakon prvog susreta sa tadašnjim vladikom raško – prizrenske eparhije Pavlom, Randelj je zadobio njegovo povjerenje za cijeli život. Samim tim, imao je i jednu rijetku, jedinstvenu priliku biti uz jednu od najznamenitijih ličnosti u modernoj, savremenoj istoriji našeg naroda.

“Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ naziv je knjige atuora Đorđa Randelja čija je promocija organizovana u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Ova knjigaje takođe i svjedočanstvo novinara i pisca Đorđa Randelja o životu duhovnika koji je vodio Srpsku pravoslavnu crkvu u najtežim vremenima. Poznanstvo patrijarha Pavla i Đorđa Randelja počelo je još na Kosovu, gdje je i kasnije u Beogradu bio i sagovornik i uporni, neumorni pratilac, pa i (što posebno voli da naglasi) jedno vrijeme i lični šofer po kosmetskim selima i gradovima, crkvama i manastirima. NJihovi susreti u Beogradu nastavili su se sve do smrti čoveka koji je obeležio naše doba. Pored ove knjige predstavljena su još tri naslova istog autora “Svetačnik“ ; “Otkriće Biblije“ kao i ,,Patetična simfonija detinjstva“.

Arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski, protojerej mr Predrag Šćepanović, otvorio je ovo književno veče obraćajući se svima sabranima pozdravnim slovom. On je ovom prilikom zablagodario gospodinu Đorđu Randelju na dolasku i posjeti Sabornom hramu, ističući pritom da je velika čast ugostiti čovjeka koji je toliko doprinio i izdao 26 knjiga, akcentujući da je jedan od najpoznatijih i najistaknutijih srpskih pisaca.

Prota Predrag je istakao da je gospodin Đorđe Randelj opipao žive Kosovske rane zajedno sa Svetim Patrijarhom Pavlom. On je podsjetio da je Randelj objavljivao tekstove o crkvi ,,u vremenu kada je tamjan smrdio a komunizam mirisao“ – nazvavši to podvigom koji je probijao istinu o crkvi kroz gvozdenu zavjesu ateizma.

On je naposlijetku poželio uvaženom autoru još mnogo ovakvih publikacija, knjiga, te da ga sjaj radnog stola
grije i osvjetljava njegove zemaljske puteve, kao i to da svetost koju je pokupio družeći se sa Svetim Patrijarhom Pavlom podijeli i sa svima prisutnima i svima onima koji će slušati njegovo divno svjedočanstvo i kazivanje.

Knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ do sada je doživjela četiri izdanja a potom je, po zapovijesti nasljednika na tronu Svetog Save – Patrijarha srpskog NJegove svetosti g. Irineja – prevedena i na engleski jezik i izašla uz njegov arhijerejski blagoslov i u izdanju Patrijaršije Srpske Pravoslavne Crkve, tako da se može pronaći na svim kontinentima, u svim eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve širom svijeta.
Namjera autora Đorđa Randelja je da knjigom „Patrijarh Pavle: svetac kojeg smo poznavali“ pomogne srpskom narodu da konačno sazna ili bar nasluti, te da krene u dalje traganje o tome koga je to u ličnosti patrijarha Pavla imao za duhovnog vođu u najtežih četvrt vijeka svoje moderne istorije.

Knjiga daje uvid u način razmišljanja i vrijednosti za koje se zalagao čovjek koji predstavlja jedan od svijetlijih primera u našoj novijoj istoriji.

Poruka patrijarha Pavla koja je ostala kao amanet hrišćanima je “Budimo ljudi“. Đorđe Randelj ipak izdvaja njegove rečenice koje je izgovorio u Beču.
Izbor patrijarha Pavla bio je sigurna ruka gospodnja naglasio je Đorđe Randelj. Patrijarh nam nije pomogao da dobijemo ratove, ali nam je pomogao da sačuvamo obraz i čast koji su važniji od života, rekao je u svom izlaganju pisac.

1 Comment
  1. Драго komentariše

    Hramovi nam se pretvaraju u tribinarnice sa polurestoranskim mobiljem i atmosferom naših premudrih ćakula, umjesto da budu tihi Božiji domovi molitve, blagoš ni u dom !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.