U Hrvatskoj ništa novo: Srpskog epskog uskoka Vuka Mandušića predstavljaju kao hrvatskog nacionalnog heroja! (FOTO)

6

U nedostatku sopstvene, autentične istorije hrvatska država uveliko se koristi istorijskim ličnostima koji nedvosmisleno pripadaju srpskom nacionalnom korpusu.

Hrvatskoj političkoj, naučnoj i kulturnoj eliti nije bilo dovoljno to što su za sebe prisvojili najuglednije Srbe Nikolu Teslu, Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Vlaha Bukovca, Valtazara Bogišića, Matiju Bana i sijaset drugih kulturno-istorijskog ličnosti čija biografija ne ostavlja ni najmanju dilemu o njihovom etničkom prijeklu, već su kao svog nacionalnog junaka predstavili i Vuka Mandušića.

Ovaj srpski epski junak čiju je hrabrost i odvažnost u borbi protiv Turaka Njegoš ovjekovječio u svom „Gorskom vijencu“ se u muzeju na ostrva Visovac u Nacionalnom parku Krka opisuje kao hrvatski nacionalni junak.

Pored njegove sablje koja stoji kao eksponat u muzeju jasno piše da je ista pripadala hrvatskom narodnom junaku rodom iz Rupa.

Vuk Mandušić rođen je u Dalmatinskoj Zagori i bio je jedan od najistaknutijih srpskih harambaša i uskoka koji je predvodio Morlačku (Vlašku) vojsku u Kandijskom ratu Mletačke Republike protiv Osmanskog carstva.

To područje u 17. vijeku bilo je naseljeno srpskim stanovništvom i stalno poprište osvajačkih pohoda Osmanskog carstva prema Mletačkoj Republici. U mletačkim izvorima se spominje kao pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe. Sa svojim četama je prodirao na tursku teritoriju, pljačkao i ubijao Turke. Uz serdare iz Ravnih Kotara, Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića, najomiljeniji je narodni junak uskočke epohe. Poginuo je u borbi s njima 1648. kod utvrđenja u Zečevu.

 

 

 

 

6 Comments
 1. Zainteresovan komentariše

  A šta je čudno???? Pa koga će Srbi, nego Srpskog junaka??

 2. 100% crnogorac komentariše

  Kulturna politika Srbije vec 70 godina je zaboravila mnoge Srpske Junake (Leka Dukadjini, Skenderbeg, Nikac od Rovina itd…..) ali zato pamti Rokere sMoravu, pitajte vaseg ,,istoricara Rakovica,, zasto se Srpstvo svidi na Srbijanstvo

 3. Ivan M komentariše

  „pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe“..
  Vašoj mašti nema kraja 🤣

 4. Vuksan Lekić komentariše

  Ha,ha,ha.
  Šta ćeš, izmišljeni Terezijin narod, bez istorije,mora da kreira svoju izmišljenu povijest.

 5. Marko komentariše

  Haha,nije hrvatski,a bogomi ni srpski,ali srbi i hrvati u manjku sredjovjekovne istorije,kradu sve sto mogu

 6. istinaebg komentariše

  Pa i jes to bio ,vlah morlak kao i svi hercegovci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.