“U haosu usled pandemije pokušaće da nam podmetnu loše rješenje za KiM”

2

U haosu usled pandemije Srbiji će pokušati da podmetnu loše rješenje za KiM, ocijenio je Nebojša Čović, nekadašnji predsjednik Koordinacionog centra za KiM.

“Mislim da je korona toliko zaokupila svjetsku javnost, da je možda sada pravi trenutak da rješenje na brzinu donesu. Da se pokuša neko ishitreno rješenje. Bilo kakvo ubrzanje je diskutabilno, EU nema takav potencijal više ucjenjivanja zabavljajući se pandemijom i nadolazećom ekonomskom recesijom, i sve ovo što se događa u SAD, ali moram da napomenem da albanski klintonovski lobisti napadaju Trampovu administraciju”, rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, sada je američka administracija po pitanju KiM uravnotežena, Grenel ima energiju i da će forsirati da projekat kao lični. Pitanje Kosova sada je za SAD zanemarljivo.

Komentarišući u Jutarnjem programu riječi specijalnog izaslanika predsjednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da kada tarife budu ukinute, tada dijalog ozbiljno započinje.

“Sve je to lijepo. Moje neko iskustvo kao predsjednika Koordinacionog tela, povjerenje nije dugme na šporetu, pa ga samo pritisnete, mora da se gradi. Pokazalo se da je ogroman broj albanskih političara zaglavljen u prošlosti. Mislim da Grenel jeste energičan, plašim se da ne sagori. Srbija nema razloga da ide u ishitrena rješenja, u uslovima pandemije koja pokušavaju da se nametnu.”

Kurti će anarhističkim djelovanjem pokušati da napravi još veću gužvu, kaže Čović i dodaje da su maske u EU su pale, vidi se šta je za Berlin kompromis, i vidi se da im je rješenje potpuno različito od Vašingtona. Kurti je uspio da napravi razilaženje Njemačke i SAD.

“Kurtijeva je pala, ali on koristi neregulisanost, ponaša se kao i da je i dalje funkcionalna njegova vlada. Isa Mustafa ima namejru da prihvati mandat koji bi mu Tači povjerio, ne mislim da će Kurti na to gledati blagonaklono, sjetite se njegovih performansa u Skupštini Kosova, a mislim da će se prenijeti na ulice. Radi se o sukobu albanskih kriminalnih klanova.”

Kurti, zaključuje, ima podršku evropskih zemalja, Njemačke, Tači SAD.

“Predsjednik Kosova nema velika ovlašćenja po ustavu, ali Tači ima autoritet. Ali, dobro, vidim da ga muči kamen u bubregu, to je neki zaostali iz žute kuće.

Ne očekujem veliko ubrzanje, iako je Grenel efikasan. Gledao sam efikasne predstavnike još od Štajnera, efikasne za njihovu biografiju, ali je išlo uvijek nauštrb naroda koji je tamo živio”, rekao je Čović.

2 Comments
 1. Kafanski filozorf komentariše

  Svaka para ima dve strane!.
  Nije problem sta se namece, problem je sta ce se prihvatiti?.
  Politika i Diplomatija je sredstvo koje sluzi za dobar kompromis tako da obadve strane ne izgube obraz!.
  Ovde nema pobednika , samo gubitnika!.

 2. Stefan l komentariše

  Ratni profiter na Kosovu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.