U Egiptu će se proizvoditi preko 40 miliona doza ruske vakcine „Sputnjik Ve“ godišnje

0

Ruski fond za direktne investicije (RFPI) i egipatska farmaceutska kompanija „Minafarm“ dogovorili su se o proizvodnji više od 40 miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) godišnje, saopštio je Fond.

„RFPI, egipatska kompanija ‘Minafarm’ i njena podružnica ‘ProBioGen’ (Nemačka) objavljuju da je sklopljen sporazum o proizvodnji više od 40 miliona doza ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) godišnje. Strane namjeravaju da uskoro započnu prenos tehnologija i da pokrenu proizvodnju vakcine u trećem kvartalu 2021. godine“, ističe se u saopštenju.

U prvoj fazi partneri namjeravaju da isporučuju više od 40 miliona doza godišnje, proizvedene u biotehnološkim pogonima „Minofarma“ u Kairu. Podružnica „ProBioGen“, koja je specijalizovana za oblast vektorskih tehnologija, proizvodnju vakcina i gensku terapiju, učestvovaće u optimizaciji procesa za povećanje proizvodnje vakcine u budućnosti.

„Partnerstvo sa ‘Minofarmom’ je prvi sporazum o proizvodnji ‘Sputnjika Ve’ (Sputnik V) u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. RFPI je sklopio partnerstvo sa vodećim farmaceutskim proizvođačima u cilju proizvodnje vakcine u brojnim zemljama, dok je broj zemalja koje su registrovale vakcinu dostigao 61. ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) je visoko efikasna vakcina, koja uživa povjerenje regulatora širom svijeta i daje veliki doprinos u borbu protiv virusa korona“, rekao je šef RFPI Kiril Dmitrijev.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je u 61 zemlji sveta sa ukupnom populacijom od preko tri milijarde ljudi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.