U Beogradu otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću

0

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću svečano je danas otkriven na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, u okviru manifestacije “Dani Beograda”.

Spomenik su otkrili Nikola Selaković, Ministar spoljnih poslova, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i Radoslav Marjanović predsjednik opštine Stari grad.

 

Selaković je rekao da je danas praznik za Beograd i da je otkriven spomenik jednom od najsjajnijih vladara srpske srednjovjekovne epohe – velikom ratniku, državniku, pravniku, diplomati, pokloniku umjetnosti, a i samom književniku i umjetniku.

– Čovjeku kome dugujemo da u budućnosti mnogo više o njemu govorimo i otkrivamo skrivene strane njegove ličnosti, a one su skrivene samo odsustvom želje ljudi da nešto o njemu saznaju. Danas, na početku treće decenije 21. veka ne treba nam drugi putokaz nego putokaz despota Stefana Lazarevića, našeg svetitelja, vladaoca kome smo danas ovde podigli spomenik sa željom da prosvetimo sve one među nama koji o njemu ne znaju dovoljno- naglasio je Selaković.

Na osnovu ugovora koji je Grad Beograd potpisao sa vajarom i livnicom za izradu spomenika “Braća Jeremić”, u koje je Tanjug imao uvid, 3.236.245,96 dinara iznosi honorar dat vajaru, a 15.002.400,00 dinara izrada spomenika.

Spomenik je izrađen po idejnom rješenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog djela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

Despot Stefan Lazarević predstavljen je sa mačem u desnoj ruci, u levoj drži knjigu, a na grudima ima krst.

(Novosti online)

Otkrivanje spomenika Despotu Stefanu
Otkrivanje spomenika Despotu Stefanu
00:00
/
01:04
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.