U Baru održan XXI pravoslavni dječiji sabor pod sloganom „Blago meni – djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju

1

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služio Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije u Baru je jutros počeo XXI pravoslavni dječji sabor koji se ove godine održava pod sloganom: Blago meni – djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju.

Barski saborni hram je osvećen prije šest godina, molitvom i blagoslovom pravoslavnih Patrijaraha: jerusalimskog Tefila III i srpskog Irineja.

Mitropolit Joanikije: Grad koji nema svoj hrama i istoriju nije grad

Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besjedi podsjetio da je drevni običaj da se proslavljaju godišnjice osvećenja ovako značajnih hramova.

“Da zablagodarimo Bogu na Njegovim velikim darovima, koji je položio blagoslovenu misao u srce našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da se ovdje podigne saborni hram, i koji je pokrenuo tadašnjeg protojereja Bogića Femića da se izbori za ovu lokaciju koja tada nije bila centar grada Bara, ali sada sigurno jeste”, rekao je Vladika.

Dodao je da grad koji nema svoga hrama i nema svoje istorije – nije grad.

“Ovaj saborni hram drevnome gradu Baru, koji je pun drevnih svetinja, postao je kruna – zlatna kruna slavnoga grada Bara. Blagodarimo Bogu koji je sabrao oko ovoga svetoga hrama veliki broj graditelja, dobrotvora, priložnika… Ne možemo sada pomenuti sve pojedinačno, ali svima blagodarimo na njihovoj dobroti i na njihovome trudu. Njihova imena upisana su u ljetopis ovoga svetoga hrama i, što je najvažnije, upisana su u Božanski ljetopis i u Božansko pamćenje”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao da blagodarimo Bogu za sve: za ono što je dosada bilo u ovome hramu, za ono što se sada dešava i za ono što će biti u budućnosti.

Foto: Mitropolija

 

“Zato smo ove godine spojili dvije svečanosti ovdje u ovome svetome hramu: i obilježavanje godišnjice i dječji sabor, sabor pravoslavne djece i omladine Crne Gore. Ovo je divni dječji sabor koji je ustanovio naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije. Godinu – dvije nije mogao da funkcioniše zbog epidemije, ali evo, slava Bogu, dočekali smo i taj dan da nastavimo sa ovim dječjim saborom”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je da nije slučajno što se sabor održava u ovome hramu.

“Ovaj hram više pripada njima, mladoj generaciji koja raste, nego nama odraslima. I ovdje imamo priliku, u ovome velikome hramu da ih sve saberemo i da se svi ovdje danas radujemo i proslavimo Boga koji blagosilja djecu”, naglasio je Vladika Joanikije.

Kazao je da je Gospod radi nas i našega spasenja postao dijete.

“Izjednačio se sa nama, primio ljudsku prirodu, postao kao jedno od ove ovdje prisutne djece. I zato, kada se sabiramo i, posebno, kada sabiramo djecu u hram Božji mi se radujemo radošću velikom i neizrecivom. Jer, vidimo kako se obnavlja i narod i Crkva Božija, poručio je Mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije Mitropolit Joanikije je Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca odlikovao grupu roditelja sa petoro i više djece: Radmilu i Milana Mašanoviće, Ljupku i Novaka Papane, Nevenku i pok. Dragana Tomiće, Radmilu i Dragišu Steviće, Nadu i Veselina Vučeviće, Slavicu i Nikolu Popoviće, Milicu i Nebojšu Brajoviće, te Dudu i Bora Jančiće

(Mitropolija)

1 Comment
  1. Samo jako komentariše

    Slava Bogu💫

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.