Tzv. Kosovo slavi 4. Jul: Svečano oprana Klintonova statua u Prištini

0

Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, 4. jul, svečano je juče obiljeležen i na Kosovu, a prištinski mediji javili su da je najviše aktivnosti bilo u blizini statute bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona koja se nalazi na Bulevaru Bila Klintona, odnosno na Trgu Bila Klintona, ispod bilborda sa likom Bila Klintona u centru Prištine.

Najprije su, kako je javljeno, prištinski vatrogasci, u čast pomenutog praznika, šmrkovima iz cisterne oprali statuu bivšeg predsjednika koji često, prigodnim prilikama posećuje Kosovo, a zatim je svečani vod Kosovskih bezbjednosnih snaga, koje prema međunarodnom pravu ne bi trebalo da postoje, kraj sviježe oprane statue podigao zastavu Sjedinjenih Država.

Pomenute svečanosti organizovalo je Udruženje „Prijatelji Amerike“, a predsjednik te organizacije Agim Redžepi novinarima je rekao da je 4. jul slavlje ne samo za Ameriku, već i za čitavo „Kosovo“.

„Danas slavimo 4. jul, Dan nezavisnosti Amerike, ali ovaj datum nije samo međunarodni dan za Amerikance već i za ‘Kosovo’. Cijenimo akcije SAD i saveznika koje su činili pre rata, tokom i posle rata za stvaranje Kosova, njegovih institucija i njihovo unapređenje. Ovaj praznik nije samo za Amerikance, zahvaljujući vama možemo da proslavimo 4 jul. Mi računamo 4. jul kao 28. novembar“, izjavio je Redžepi, prenijeli su prištinski portali.

Posle pranja statue Bila Klintona i podizanja zastave SAD organizovana je i izložba na kojoj su prikazane simboli Sjedinjenih Država i „Kosova“. O pranju, odnosno, kako su oni to nazvali, „čišćenju“ spomenika Bilu Klintonu, juče su izvjestili i strani mediji.

Javljeno je i da je na pomenutoj ceremoniji „veliku pažnju izazvao stariji muškarac u uniformi terorističke UČK kome su građani prilazili i sa njim se fotografisali“.

Spomenik Bilu Klintonu u Prištini visok je šest metara i prikazuje bivšeg predsjednika SAD kako u ruci drži dokument iz maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak američkih trupa na KiM. Spomenik je svečano otkriven 2009. godine, a nema dostupnih podataka da li je u međuvremenu, do juče, bilo organizovano njegovo svečano pranje, odnosno, čišćenje.

Bil Klinton ove godine nije posetio Prištinu, iako je 12. juna proslavljena okrugla godišnjica „oslobođenja Kosova“, .

Na godišnjicu, na društvenim mrežama je objavio poruku u kojoj podseća da su NATO snage pre 25 godina „uspešno proterale srpske snage sa Kosova okončavši deceniju represije i brutalne kampanje etničkog čišćenja“.

Klinton je na Kosovu bio prije samo pet godina, na prethodnu okruglu godišnjicu „oslobođenja“, kada je bio gost tadašnjeg predsjednika, sadašnjeg haškog pritvorenika Hašima Tačija.

Sem Bila Klintona, svoj trg kao i spomenik u Prištini, u prirodnoj veličini, sa bisernom ogrlicom i brošem, ima i Medlin Olbrajt. Poveliki bulevar u Prištini ima i Džordž Buš, po Bo Bajdenu nazvana je magistrala iz pravca Skoplja, dok bulevar Bila Klintona presjeca ulica koja nosi ime Boba Dola.

Neki Srbi iz okolnih enklava, koji su se zatekli na Bulevaru Bila Klintona dok su vatrogasci prali statuu, zlurado su juče primjetili da je tom prilikom najveća pažnja posvećena pranju obraza Bila Klintona.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.