Tviter se sprema da Ilonu Masku omogući pristup podacima korisnika kako bi otkrio koliko ima „botovskih naloga“

0

Tviter se sprema da Ilonu Masku omogući pristup podacima mreže u pokušaju da odgovori na njegovu zabrinutost u vezi sa botovskim nalozima.

Tviter planira da Masku omogući pristup takozvanom „firehose“ API-ju koji predstavlja zbir svih podataka koje kompanija ima.

Odluka ima za cilj da okonča sukob sa milijarderom, koji je zaprijetio da će se povući iz ugovora o kupovini vrijednog 44 milijarde dolara ako kompanija ne obezbijedi pristup podacima koji su neophodni za procjenu broja botovskih naloga na mreži.

Tviterov „firehose“ API praktično pokazuje šta bi korisnik vidio kada bi pratio svaki nalog koji postoji na mreži. Ovaj API je jedan od najznačajnijih resursa kompanije, dijelom zbog toga što omogućava precizno ciljanje oglasa, a dijelom i zbog lakšeg nadzora platforme. Pojedine kompanije poput Gugla i MIT-a su već imale pristup ovom API.

Mask bi mogao dobiti pristup API-ju već ove nedjelje, prema izvještaju Vašingon posta. Trenutno oko dvadesetak kompanija plaća pristup ovom API-ju, koji se sastoji ne samo od evidencije svih tvitova ikada objavljenih, već i informacija o uređaju i profilu sa kog su tvitovani.

Nakon što je Tviter u aprilu prihvatio ponudu o kupovini vrijednu 44 milijarde dolara, Mask je u maju objavio da je ugovor „na čekanju“, izrazivši sumnju prema podacima mreže da botovi čine manje od pet odsto ukupne korisničke baze. On je tom prilikom želio i da umanji vrijednost ugovora zato što je, prema njegovim riječima, situacija na mreži mnogo gora nego što se činilo.

U svom pismu, izvršni direktor Tesle optužio je Tviter da je krši aprilski ugovor i upozorio da zadržava pravo da otkaže sporazum o kupovini. “Tviter otvoreno odbija da se povinuje obavezama iz sporazuma o spajanju, što izaziva sumnju da kompanija krije tražene podatke”, navodi se u pismu.

Maskovi advokati su naveli da on ima prava na tražene podatke i da će to olakšati prenos vlasništva i transakciju.

Portparol Tvitera je na to odgovorio da će mreža „nastaviti kooperativno da dijeli informacije sa Maskom u skladu sa uslovima sporazuma o kupovini“ i dodali su da je to „u najboljem interesu svih akcionara“.

Međutim, dok podaci dobijeni uz pomoć „firehouse“ API mogli biti izuzetno dragocjeni za studiju o botovskim aktivnostima, sam obim podataka ih čini nepreglednim, a sprovođenje opsežne studije botovskih aktivnosti zahtijevalo bi značajno vrijeme i resurse.

Tviter je i dalje uvjeren da će se ugovor biti finalizovan. Na internom sastanku o kom je Blumberg izvještavao, izvršni direktor Tvitera uvjerio je zaposlene da se posao odvija po planu i da je planirano glasanje akcionara krajem jula ili početkom avgusta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.