Tužilaštvo u humanitarne svrhe uplatilo 240.000

0

Tokom 2018. godine Državno tužilaštvo ostvarilo je izuzetno visok procenat potvrđenih optužnica. U postupku sudske kontrole potvrđeno je skoro 98% optužnica, saopšteno je iz VDT-a.

Kada je riječ o optužnim predlozima, tokom postupka prethodnog ispitivanja ovih akata, u preko 99% slučajeva sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka, niti potrebu boljeg razjašnjenja stanja stvari u predmetu, kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa.

Procenat osuđujućih presuda takođe je visok i iznosi skoro 91%. Oslobađajućom presudom riješeno je manje od 4% optuženja, odbijajućom manje od 2% optuženja.

Tokom prethodne godine u Državnom tužilaštvu zadržan je trend primjene alternativnih načina rješavanja krivičnih predmeta. To potvrđuje podatak da su primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci riješili predmete protiv 617 učinilaca krivičnih djela. Po tom osnovu u humanitarne svrhe uplaćeno je skoro 240,000 evra.

Presudom nadležnog suda, na osnovu sporazuma o priznanju krivice riješeni su predmeti protiv 298 učinilaca krivičnih djela. Uz osudu na kaznu učinioci krivičnih djela obavezani su da u humanitarne svrhe uplate skoro 207,500 evra.

Državno tužilaštvo nastaviće da jača proaktivan odnos državnih tužilaca u gonjenju učinilaca krivičnih djela, posebno u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma, ratnih zločina i trgovine ljudima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.