Tužilaštvo sumnjiči Gruevskog i Veljanovskog da stoje iza upada u Sobranje 2017.

0

Makedonsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv petoro osumnjičenih za organizaciju nasilnog upada u parlament, među kojima su bivši lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski i bivši predsjednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski, koji je večeras priveden.

Uz Veljanovskog, u skopski krivični sud su u sklopu iste istrage privedeni i bivši ministri u vladi Nikole Gruevskog i tadašnji funkcioneri stranke VMRO-DPMNE Spiro Ristovski i Mile Janakievski, prenijeli su lokalni mediji.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je pokrenulo istragu i zatražilo pritvor za pet osoba, osumnjičeniih za organizaciju nasilja u parlamentu nad političkim protivnicima, 27. aprila 2017. godine, ali nije navelo imena.

Prema nezvaničnim informacijama, uz Veljanovskog, Ristovskog i Janakievskog, pritvor se traži i za dva bjegunca – bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i bivšeg funkcionera Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove Nikolu Boškovskog.

Veljanovski, dugogodišnji visoki funkcioner VMRO-DPMNE, poslanik je i u sadašnjem sazivu parlamenta i ima poslanički imunitet koji bi prije eventualnog određivanja pritvora poslanici trebalo da mu ukinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.