Tužilaštvo pola godine izviđa ko je veličao ratnog zločinca Osmana Rastodera

1

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju pola godine utvrđuje da li je i ko Petnjici izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju veličanjem veličan ratnog zločinca Osmana Rastodera.

Portparol tog tužilaštva, tužilac Hasan Lukač, „Vijestima“ je odgovorio da su u toj istrazi uzete izjave od više osoba.

Istraga je pokrenuta nakon što je krajem jula, u prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak u Petnjici, održana projekcija dokumentarnog filma „Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava“, autora Avda Huseinovića.

Vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije proglasile su Rastodera za ratnog zločinca poslije završetka Drugog svjetskog rata, a vođa takozvane Muslimanske milicije, paravojne formacije koja je sarađivala sa fašistima, ubijen je u januaru 1946. godine pod nerazjašnjenim okolnostima.

„Povodom promocije dokumentarnog filma u Petnjici pod nazivom ‘Osman ef. Rastoder, Oslobođenje zaborava’… Više državno tužilaštvo je u vezi navedenog događaja, formiralo predmet na osnovu tekstova objavljenih u medijima i obratilo se zahtjevom Upravi policije – Centru bezbjednosti Berane za prikupljanje potrebnih obavještenja u cilju utvrđivanja da li je tokom navedenog događaja od strane pojedinaca izvršeno neko krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, kazao je Lukač.

Tužilac objašnjava da je policija po zahtjevu tužilaštva prikupila obavještenja od više osoba.

„Te u cilju otkrivanja počinioca krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 st 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore preduzima druge radnje po nalogu ovog tužilaštva. Kako je postupak u fazi izviđaja, ovo tužilaštvo radi zaštite postupka u ovom trenutku ne može dati više informacija”, objasnio je Lukač.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, zabranjeno je javno odobravanje, negiranje postojanja ili umanjivanje težine krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina…

„Vijesti“ su ranije objavile da je, prema dostupnim podacima, Rastoder u filmu prikazan kao junak i spasilac bošnjačkog življa u Bihoru, a javnoj projekciji u Petnjici prisustvovalo je nekoliko desetina građana. Prema izvještaju lokalnih medija, prisutan je bio i muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević.

Inicijativu za rehabilitaciju Rastodera podnijeli su Bošnjaci Luksemburga, gdje je u januaru 2022. godine Huseinovićev revizionistički uradak prvi put i prikazan.

Bošnjaci Luksemburga i dijaspore apelovali su na Bihorce da što prije pokrenu proceduru rehabilitacije Rastodera, „kako bi se ispravila velika istorijska nepravda prema čovjeku zaslužnom za opstanak bošnjačkog življa u tom dijelu Sandžaka, ali i “prema pripadnicima njegovog naroda“.

SS jedinica Skenderbeg, sastavljena uglavnom od Albanaca i pripadnika Muslimanske milicije, odgovorna je za brojne zločine, između ostalih i za pokolj pravoslavnog stanovništva u selu Velika 1944. godine, gdje je 28. jula zvjerski pobijeno više od 500 uglavnom žena, djece i staraca.

Jedinicom je komandovao njemački oficir August Šmithuber, koji je osuđen i strijeljan u Beogradu 1947.

Prema brojnim istoričarima i arhivskim izvorima, neupitno je da je Muslimanska milicija na čelu sa Rastoderom sarađivala sa okupatorima – Njemcima i Italijanima.

Projekcija filma posvećena ratnom zločincu nije prvi pokušaj rehabilitacije Osmana Rastodera – u Petnjici je 2015. postavljena tabla na ulici sa njegovim imenom.

Tadašnji predsjednik lokalne Skupštine Adnan Muhović poručio je da to ne predstavlja provokaciju, jer je riječ o vrlo značajnoj osobi za Bošnjake…

1 Comment
  1. Nek je vjecna komentariše

    Pa eto Muhovica treba npr. pozvati da objasni u kom smislu je Rastoder znacajna osoba za Bosnjake i da jasno odgovori da li je Rastoder za njega ratni zlocinac. Takodje, organizatore projekcije filma treba procesuirati.
    Tuzilastvo mora pozvati i celnike BS da odgovore na pitanje da li je Rastoder ratni zlocinac, jer je veoma bitno da se stranka koja ima moc i uticaj na bosnjake izjasni da postuju sudske odluke drzave i da prihvataju presudu koju je Rastoderu izrekao Sud i proglasio ga ratnim zlocincem.
    Veoma je opasno po bezbjednost i opstanak drzave ako nacionalna partija bosnjaka siri medjuvjersku i medjunacionalnu mrznju na nacin sto se ne oglasava sa saopstenjem da postuje sud drzave u kojoj zive i da su presude o ratnom zlocincu Rastoderu za njih vjecne.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.