Turska vojska spremna: Erdogan najavio napad na Irak!

0

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da bi njegova zemlja mogla sama da interveniše kako bi protjerala teroriste “PKK” iz okruga Sindžar na sjeveru Iraka.

– Imam frazu u kojoj uvek kažem: “Možda ćemo iznenaditi jedne noći” – rekao je Erdogan u izjavi novinarima u Istanbulu, misleći na mogućnost izvođenja iznenadne turske operacije protjerivanja “terorista” iz Sindžara, a prenosi agencija “Anadolija”.

Prije nekoliko dana, turski ministar odbrane Hulusi Akar održao je razgovore sa zvaničnicima regije Irački Kurdistan. Prema zvaničnim izvorima, razgovori su bili usmjereni na načine za unapređenje zajedničke bezbjednosti i vojne saradnje dviju strana.

Dvije strane su naglasile važnost primjene Sindžarskog sporazuma na način koji garantuje izlazak milicija i neregularnih oružanih snaga iz grada kako bi se normalizovali njihovi uslovi i pružila prilika raseljenima da se vrate svojim kućama.

– Borimo se protiv terorističke “PKK” i moramo da ojačamo našu saradnju u tom pogledu – rekao je Akar.

– Naš cilj je da porazimo teroriste i da bezbjedno živimo sa susjedima – prenosi “Anadolija”.

Turska je od sredine juna pojačala svoje vojne operacije u severnom Iraku, nazvavši ih “Orlova kandža” i “Tigrova kandža” što aludira na lov na kurdski PKK.

Turska je uspostavila desetine vojnih punktova u oblastima svojih operacija na sjeveru Iraka, ali se Bagdad usprotivio vojnoj operaciji i zahtjevao je povlačenje turskih snaga iz Iraka.

Gde se nalazi Sindžar?

Sindžar je grad u okrugu Sindžar u provinciji Niniva u sjevernom Iraku. Nalazi se na oko pet kilometara južno od planina Sindžar. Njegova populacija u 2013. procjenjena je na 88.023 i pretežno su u pitanju pripadnici naroda Jazida.

Masakr u Sindžaru

Masakr u Sindžaru označio je početak genocida nad Jazidima od strane ISIS-a, ubistva i otmice hiljada jazidskih muškaraca, žena i dece. Dogodio se u avgustu 2014. godine u gradu Sindžar i okrugu Sindžar u iračkoj provinciji Ninivi, a izvršila ga je Islamska država.

Masakr je započeo napadom ISIS-a na Sindžar i susjedne gradove 3. avgusta, tokom njegove ofanzive na sjeverni Irak. SAD su 8. avgusta 2014. reagovale vazdušnim udarima na konvoje ISIS-a u sjevernom Iraku, što je dovelo do vojne intervencije nekoliko zemalja protiv ISIS-a.

Dana 17. decembra 2014. godine, kurdske snage Pešmerge, PKK i YPG započele su ofanzivu na Sindžar u decembru 2014. godine uz podršku američkih vazdušnih udara.

Ova ofanziva prekinula je puteve za transport trupa i linije snabdevanja ISIS-a između Mosula i Rake, najvećih gradova tadašnjeg kalifata Islamske države.

Prema Nuri Abdulrahmanu, šefu Odeljenja za koordinaciju i praćenje regionalne vlade Kurdistana, ISIS je želio da potisne većinu Kurda iz strateških područja i dovede iračke i sirijske Arape sunite koji su u najvećem broju bili lojalni ISIS-u.

Ko su Jazidi?

Jazidi su endogamna manjina koja govori uglavnom kurmanđijskim dijalektom kurdskog jezika, starosjedeoci su gornje Mesopotamije. Većina Jazida koji danas žive i preživljavaju teška vremena na Bliskom istoku žive na spornim teritorijama sjevernog Iraka, prije svega u provincijama Niniva i Dohuk. Postoji neslaganje oko toga da li su Jazidi vjerska podgrupa Kurda ili posebna etnoreligijska grupa, među naučnicima i samim Kurdima i Jazidima. Jazidska religija je monoteistička i može se pratiti od drevnih mesopotamskih religija.

U avgustu 2014. godine, Jazidi su postali žrtve genocida od strane Islamske države u kampanji za iskorjenjivanje neislamskih uticaja.

Jazidizam je monoteistička vjera zasnovana na vjerovanju u jednog Boga, koji je stvorio svijet i povjerio ga na čuvanje Heptadi od sedam svetih bića, često poznatoj kao Anđeli ili “Heft sirr” (Sedam misterija). Među njima je najistaknutiji Tavuse Melek (poznat i kao “Melek Taus”), Paunov anđeo.

Tradicionalno se smatra da su Jazidi koji se vjenčaju za ne-Jazide prešli u religiju supružnika i izdali svoje korene. Od strane boraca ISIS-a su smatrani “obažavaocima đavola” i zato su bili na udaru, a sada mogu postati ponovo meta i doživjeti novi genocid ukoliko Turska otpočne napad na Sindžar.

(Srbija danas)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.