Turska srušila dva sirijska borbena aviona

1

Sirijska zvanična novinska agencija SANA je objavila da su turske snage u sjeverozapadnoj Siriji oborile dva sirijska borbena aviona, dok se pojačava sukob koji je doveo do sve većih sukoba turskih i sirijskih snaga.

SANA navodi da su avioni ciljali iznad regiona Idlib i da su se četiri pilota spasla katapultiranjem.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo dva aviona SU-24 i uništilo sisteme protivvazdušne odbrane nakon što je jedna od njenih bespilotnih letjelica oborena.

Ranije su sirijski vojni mediji rekli da je oborena bespilotna letjelica unutar sjeverozapadne oblasti Sirije koju je vlast u Damasku zatvorila za sve avione, i bespilotne. U upozorenju je rečeno da će se svaki avion koji prodre u sirijski vazdušni prostor tretirati kao neprijateljski i obarati ga.

Turske bespilotne leteljice su dva dana napadale u provinciji Idlib, a sirijski aktivisti tvrde da su nanele velike gubitke sirijskim vladinim snagama.

Ova sučeljavanja su povećala napetopst između Turske i Rusije, koje u sirijskom građanskom ratu podržavaju suprotstavljene strane.

1 Comment
  1. Srđan komentariše

    Sirijci imaju sovjetski raketni sistem “točka”kojom mogu gađati turske raketne položaje sa kojih su lansirane rakete na sirijske avione. Naravno, prvo Rusi moraju da im kažu položaje turske PVO. Sistem “točka” ima domet od oko 120 km i veoma je precizan. Nosi bojevu glavu od 500 kila visokobrizantnog eksploziva hexogena. Ne znam zašto im Rusi to već nijesu rekli. Izgleda da Rusi brane samo svoje interese čim to već nije urađeno.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.