Tumbaković: Ako ne prođemo kroz grupu, razmišljaćemo o Ligi nacija

0

Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sjutra! Sa tim geslom Ljubiša Tumbaković se predstavio kao novi selektor Srbije na konferenciji za medije koju je upriličio Fudbalski savez.

Šta to znači? Znači da nema vremena za gubljenje, niti za odlaganje ciljeva. Novi strateg Orlova jeste dobio ugovor na nešto duže staze, do 31. decembra 2021. godine, znači i posle narednog Evropskog prvenstva, ali njegov plan je da se ni taj šampionat kontinenta ne preskoči.

Naprotiv, plan je da se odmah napadne Portugalija 7. septembra u Beogradu, na Tumbakovićevom debiju, da se pojure prva dva mjesta u grupi, a tek onda ako se ne uspije, da se povuče taj džoker u vidu finalnog turnira Lige nacija.

“Ugovor do 31. decembra 2021. ide u prilog tome kakva je strategija saveza, da pokuša u dužem periodu da se dođe do rezultata, što je profesionalno i sportski. U malom periodu može malo toga da se ostvari. Ipak, svaki cilj koji je zacrtan, a ne ostvari se, jeste neuspjeh. Probaćemo da zajedno ostvarimo plan već u ovim kvalifikacijama, da se izborimo za mjesto na Evropskom prvenstvu. Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sjutra! Pa, ako ne uspijemo da prođemo kroz grupu, razmišljaćemo o Ligi nacija”, naglasio je Tumbaković.

Novi strateg Orlova je za sebe često govorio da je “vječiti kandidat” za selektora. Sada je najzad dočekao svoju šansu. U tom duhu se i obratio javnosti.

“Godinama sam se pripremao za ovakvu konferenciju, ali sam morao malo duže da čekam. Srećan sam i zadovoljan. Ulazim u veliki profesionalni izazov, najveći do sada. Mnoge izazove sam do sada rješavao na najbolji mogući način. Uložiču svo svoje znanje, htjenje, iskustvo da ostvarimo cilj. Želim i da svi budemo zajedno, da stvorimo patriotsku atmosferu oko reprezentacije”.

Ono što navijače najviše zanima je da li će se u sastav Srbije vratiti “odbegla deca” Luka Milivojević, Matija Nastasić, Marko Grujić…

“Imam principe u radu, nikada se nisam odricao najboljih igrača, uvijek sam gledao da ih uklopim u sistem i iz njih izvučem maksimum. Imam plan i program, čeka me mnogo razgovora i susreta. Nikoga se nisam odrekao, svima su vrata reprezentacije otvorena. Ali, ne znam unaprijed kakva će biti njihova povratna informacija. Nisu ni samo ti igrači u pitanju, ima još nekih koji možda nisu igrali mnogo ili su bili u drugom planu. Niko neće biti zakinut, trudiću se da budem maksimalno objektivan. Svi fudbaleri su naše bogatstvo”.

Na pitanje da li će reprezentacija Srbije igrati kao nekad Partizan, kratkim pasovima kroz sredinu i za koji će se sistem igre opredijeliti, Tumbaković je rekao:

“Partizan je igrao prepoznatljiv fudbal, koji zavisi od ubjeđenja trenera koji ga vodi. Generalno, ne priznajem te brojke kada se pominju formacije, za mene je to samo raspored igrača na terenu. A, igraćemo u sistemu koji najbolje odgovara fudbalerima prema zahtjevima koji se pred njih postavljaju. Cilj je da budemo prepoznatljivi, da igramo lijepo, borbeno, a da istovremeno ostvarimo rezultat”.

Pregovore sa novim selektorom vodio je potpredsjednik FSS Nenad Bjeković. On je otkrio kako su tekli razgovori sa Tumbakovićem, sa kojim je godinama sarađivao u Partizanu.

“Dugo znam Ljubišu, veliki smo prijatelji, radili smo zajedno. Sve je blo brzo, efikasno, na opšte zadovoljstvo. Želim mu da nastavi da radi kao do sada, da pravi rezultate, uz pomoć svih nas iz FSS i cijele javnosti”, istakao je Bjeković.

CRNA GORA I KOSOVO

Nezaobilazna tema na promociji Ljubiše Tumbakovića je njegov odlazak sa klupe Crne Gore uz mnogo buke, ak i teškh riječi, jer nije želeo da vodi državni tim na meču sa takozvanom državom Kosovo.

“Još nisam siguran da je odluka koju sam donio ispravna, ali je u tom momentu bila jedina logična. Teško sam sve to prihvatio, jer sam proveo prelijepe tri i po godine u Crnoj Gori i imao maksimalno korektan odnos sa svima. Taj poslednji sastanak sam ja tražio, bio je mučan, izgovorile su se neke teže riječi. I tako sam otišao iz crnogorskog fudbala. Žao mi je zbog toga. Uticali su na sve to neki spoljni faktori, koji nemaju veze sa fudbalom. Možda sve to nije bilo u sportskom duhu, ali je bilo realnost, u skladu sa vremenom u kojem živimo”, zaključio je Tumbaković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.