Trzavice u vladajućoj garnituri: Marković se distancira od rasprave oko Crkve unutar partije?

3

Prema pouzdanim saznanjima krugova bliskih vrhu crnogorskog režima, koji su insistirali na anonimnosti, crnogorski premijer Duško Marković u poslednje vrijeme, kako na sjednicama Vlade, tako i prilikom odvojenih sastanaka sa ministrima, nastoji da se distancira od svake rasprave o nakaradnom tzv. Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, za razliku od pojedinih ministara, prije svih ministra pravde i potpredsjednika Vlade Crne Gore Zorana Pažina, koji se zdušno bavi ovim pitanjem.

Naime, Marković, bez obzira na poziciju drugog čoveka u Crnoj Gori, ne može do kraja da prikrije likovanje zbog situacije u kojoj se zemlja našla nakon usvajanja pomenutog „Zakona“, svestan činjenice da je on usvojen kao projekat apsolutnog gospodara Crne Gore Mila Đukanovića.

Pritom, uzimajući u obzir sve veći broj učesnika veličanstvenih mirnih šetnji, litija i molebana koji se iz nedelje u nedelju održavaju širom Crne Gore, sa glavnim ciljem povlačenja ovog „Zakona“, Marković procjenjuje da bi, ako bi se dovoljno ogradio od pokušaja njegovog sprovođenja i otimačine vekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC), mogao sebe donekle da „amnestira“, i svu odgovornost svali na Đukanovića.

Stoga, iako duboko prezire SPC, imajući u vidu njegova deklarisana komunistička ubjeđenja, Markoviću je draže da u ovoj situaciji Đukanović bude na gubitničkoj strani i da se ispostavi da je pogriješio jer je uporno insistirao na usvajanju ovog „Zakona“.

Sa druge strane, kako saznajemo od istih izvora, crnogorski režim priprema novu rundu pregovora sa SPC, na kom planu namjerava da oformi poseban tim pravnika i stručnjaka sa Pravnog fakulteta u Podgorici, koji nisu članovi niti funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), ali su pod njenom direktnom kontrolom.

Na taj način, Đukanović i njegova kamarila će pokušati da stvore privid da je pomenuti pravni tim nezavisan, i da će u pregovore o sudbini pomenutog „Zakona“ ući oslobođen režimske kontrole.

Da li će Đukanović formiranjem „nezavisnog“ pravnog tima za pregovore sa SPC uspeti da makar donekle iskontroliše štetu i zaustavi sada već veoma izvjestan pad sopstvenog rejtinga i rejtinga DPS, ili mu je Marković svojim odnosom već napravio problem koji neće moći da riješi, ostaje da se vidi u narednim danima.

(Nacionalist.rs)

3 Comments
 1. Munja komentariše

  Samo se vi nadajte i šetajte.. Mu smo ih već vratili, uknjižiće se na državu a vi možete malo prošetati do Vučića ili Dodika

  8
  56
 2. Goran komentariše

  Sviće, sviće

  38
  1
 3. Jocko komentariše

  Bas suprotno.Mislim da trenutno nema Djukanovicu bliskijeg covjeka od Markovica…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.