Trifković: „Mirdita, dobar dan“ zakazana da bi Srbima „pukao film“ i da bi bili prikazani kao narod koji treba dovesti u red

0

Profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković ocijenio je u izjavi za Srnu da je festival „Mirdita, dobar dan“, koji pod plaštom kulturne razmjene propagira nezavisno Kosovo, zakazan upravo na Vidovdan u Beogradu da bi Srbima „pukao film“ i da bi bili prikazani kao narod koji treba dovesti u red intervencijom međunarodne zajednice, te da ovaj festival treba zabraniti.

Trifković ukazuje da to što se među sponzorima festivala nalaze Fond za otvoreno društvo Džordža Soroša i Rokfeler fondacija govori samo za sebe, jer „nema te gadosti i prljavštine na prostoru bivše Jugoslavije u proteklih 30 godina u kojoj Soroš nije učestvovao“.

„A što se tiče Rokfeler fondacije, ne moramo ići dalje od njenog učešća u pripremanju Ukrajine za rat protiv Rusije, kada je izdašno pomagala intenzivnu banderizaciju Ukrajinaca u pravcu rusofobije i bratoubilačkog rata“, naveo je Trifković.

On napominje da i to što je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil nedavno popio kafu sa „neoustašom i srbomrziteljem“ Dinkom Gruhonjićem u kafeu Novosadskog univerziteta ukazuje da su „i Rokfeler fondacija i Soroš i američka Vlada, u istom vrzinom kolu“.

„Nema nikakve razlike između gospodina Hila, Soroša i klana Rokfeler – svi oni žele likvidaciju Republike Srpske, priznanje nezavisnog Kosova od Srbije, autonomiju sa pravcem ka državnosti, ne samo Vojvodine, nego i Sandžaka i desrbizaciju Srba i njihovog prevaspitavanja u duhu zapadne postmoderne, oličene u paradi srama, transdženderizmu i svim ostalim gadostima koje nam se serviraju sa Zapada“, kaže Trifković.

On smatra da festival „Mirdita, dobar dan“ treba zabraniti.

„Pre svega, zato što narušavaju ustavni poredak Srbije, jer dovode u pitanje njen suverenitet, teritorijalni integritet i pravni poredak, a kao drugo, iz bezbednosnih razloga, jer uznemiruju građane, izazivaju tenzije i stvaraju atmosferu netrpeljivosti, što im je uostalom vazda i cilj“, rekao je Trifković.

On smatra i da manifestacija poput ove ne bi mogla da bude održana ni u jednoj drugoj prijestonici regiona, osim u Beogradu.

Trifković je rekao da bi bilo nemoguće da se, na primjer, u Prištini održi manifestacija na dan samoproglašene kosovske nezavisnosti 8. februara koja bi propagirala povratak takozvanog Kosova pod suverenost i ustavno-pravni poredak Srbije ili da u Zagrebu Srpsko nacionalno vijeće ili Mitropolija zagrebačko-ljubljanska organizuju manifestaciju pod nazivom „Vratimo Republiku Srpsku Krajinu“.

„Zamislite da se u muslimanskom Sarajevu održava manifestacija pod nazivom ‘Republika Srpska – suverena i svoja na svome’ na kojoj bi se aktivno propagiralo odvajanje Srpske i, kao što je (predsjednik Republike Srpske Milorad) Dodik predložio u svom nedavnom govoru, razdruživanje sa čistim računima i bez loših osećanja jednih prema drugima. Naravno da je svaki od navedenih primera na ivici naučne fantastike i potpunog nadrealizma“, naveo je Trifković.

Prema njegovim riječima, jedino u Srbiji i u Beogradu moguće je da se već godinama održavaju manifestacije koje propagiraju stav da je Kosovo nezavisna i suverena država koju Srbija napokon treba da prizna kao takvu, kao i da srpsko kulturno blago na Kosovu i Metohiji nije srpsko nego „kosovsko“.

„I to, kao što su naveli u više navrata na tim svojim šou hepeninzima, da treba da se prihvati stav da je svako proglašavanje Visokih Dečana ili Gračanice ili Bogorodice Ljeviške za srpsko kulturno blago, u stvari bezočno svojatanje kosovskog blaga od jedne etničke zajednica. To je skandalozno“, ocijenio je Trifković.

Povodom činjenice da je ovakva manifestacija zakazana na jedan od najznačajnijih srpskih praznika – Vidovdan, Trifković kaže da je cilj bio da se dobije propagandističko oružje protiv Srba.

„Oni hoće da Srbi na kraju polude, da im pukne film i da reaguju na način koji će biti upotrebljen kao propagandističko oružje da pokažu da su Srbi neuračunljivi i psihopate i da ih treba dovesti u red kroz intervenciju međunarodne zajednice. To je jedini i isključivi cilj izabranog datuma“, zaključio je Trifković.

Festival „Mirdita“ održava se u Beogradu od 2014. godine, a ovogodišnje zakazivanje održavanja na Vidovdan, pa pomjeranje festivala na 27. i 29. jun, javnost u Srbiji protumačila je kao otvorenu provokaciju.

(SRNA)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.