Trifković: Klark otkrio namjere Vašingtona, Srbiji ne nude ni „smokvin list“ da se odrekne Kosova

2

Srbiji neće biti ponuđen ni „smokvin list“ da se odrekne Kosova, kaže Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“, povodom izjave bivšeg komandanta NATO, generala Veslija Klarka da je „uzajamno priznanje Srbije i Kosova“ zvanična politika američke administracije i da će Beograd prije ili kasnije morati na to da pristane.
Američki general, koji je naredio bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, rekao je za albanski servis Glasa Amerike, i to uoči godišnjice obilježavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova u Prištini, da misli da „budućnost odnosa Srbije i Kosova, kao i to da li će između dvije strane doći do međunarodnog priznanja, zavisi od političkih lidera u Srbiji“.

„Mislim i nadam se da će oni uvidjeti privlačnost značajnijeg približavanja Zapadu, što bi značilo i priznavanje Kosova kao nezavisne države. To je stvar udaljavanja od prošlosti i gledanja u budućnost“, izjavio je Klark.

Srbiji od Zapada ni „smokvin list“ u zamjenu za Kosova

Srđa Trifković kaže da je oduševljen jer je Klark dao upravo ovakvu izjavu.

“Moja radost zbog te izjave je zasnovana na činjenici da je riječ o ratnom zločincu koji će, po prirodi stvari, diskreditovati svaku ideju koju podrži. Drugim riječima, to je kao da Adolf Ajhman daje izjavu iz Argentine pedesetih godina o potrebi da Izrael prizna palestinsku nezavisnost, a njegov lik i djelo garantuju da će čak i oni Srbi koji na momente izgube vjeru u sposobnost otpora samoimenovanoj globalnoj imperiji, dobiti novu inspiraciju da ipak istraju“, ocjenjuje Trifković.

Kako on dodaje, na isti način gledao je prije izvesnog vremena i na oglašavanje Medlin Olbrajt na saslušanju u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma,  neposredno nakon američkih izbora.

„Takvi likovi garantuju da Srbiji neće biti ponuđen čak ni najelementarniji „smokvin list“ koji bi neko možda eventualno pokušao da predstavi kao neki „kvid pro kvo“, kao ipak neku kompenzaciju za odricanje od Kosova. Drugim riječima, od likova poput Medlin Olbrajt, Danijela Servera, Januša Bugajskog i naravno Veslija Klarka možete biti sigurni da se neće dati apsolutno ništa“, kategoričan je sagovornik Spunjika.

Šta više, napominje Trifković, u novom timu u Vašingtonu imamo izrazito prijeteće tonove kada govore o suzbijanju navodnog malignog ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu, a to se pritom stavlja u istu ravan sa Ukrajinom i Gruzijom ili, sa druge strane, kao jedan od šest strateških prioriteta.

“Ne zaboravimo da je novi šef Stejt departmenta Entoni Blinken opsesivni rusofob koji je već najavio da će Ukrajina biti snabdjevana ofanzivnim naoružanjem, da se istočno proširenje NATO-a vraća na dnevni red i da će ponovo biti podsticani demokratski procesi u postsovjetskom prostoru, što će reći organizovane kodirane revolucije i državni udar poput Majdana u zimu 2013./2014. godine“, ukazuje Trifković.

(Sputnjik)

2 Comments
 1. Rade komentariše

  A Rusija cuti i nada se da ce izbjeci sukob pustajuci niz vodu i Srbiju i druge saveznike a znaju da su cilj oni i nece nam pomoci u slucaju novog napada zapada na nas. Koliko god mislili da do toga nece doci vjerujte da oce.

  4
  1
 2. PRAVEDNIK komentariše

  juce sam se iznenadio kad sam cuo u onoj emisiji na hepi poslije rucka kad je ona voditeljka mnogo zgodna zena postavila pitanje jednom od ucesnika tamo je bio i covjek sa kosova koji je napustio kosovo i zivi u novi sad kad ga je ona upitala sto je sa rudama lignita mrkog uglja bakra srebra , olova , cinka i drugih legura ili ruda koje smo ucili u osnovnoj skoli ovaj sa kosova joj je odgovorio slusajte dobro to je uzeo ovaj vesli klark i osnova svoju firmu i svu tu rudu te legure i to rudno blago salje preko crne gore i luke bar na zapad eto sto nam je cinio milo djukanovic i bratskoj srbiji kad je dozvolio taj konvoj i prelazak najveceg zlocinca u istoriji srba veslija klarka . oces li jos kohabitaciju krivokapicu i abazovicu .

  2
  2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.