Trifković: Čast je i obaveza nositi Orden Njegoša

0

Srpski univerzitetski profesor, publicista, politički savjetnik, analitičar i istoričar Srđa Trifković, kojeg je povodom Vidovdana Ordenom Njegoša odlikovao predsjednik Republike Srpske, rekao je za Srnu da je velika čast dobiti jedno odlikovanje najvišeg stepena, ali da je posebno zadovoljstvo što to odlikovanje nosi ime jedinstvenog srpskog velikana.

– Njegoš je gromada bez premca od sv. Save do danas. Poput sv. Save bio je duhovnik, pastir i suptilni mislilac, pisac, državnik, diplomata, poliglota, i još mnogo toga. Uostalom, nemam šta da dodam onome šta su o Njegošu rekli i napisali sv. vladika Nikolaj, pokojni mitropolit Amfilohije, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, ili kako o njemu u naše dane besjedi mitropolit Joanikije – istakao je Trifković.

Kaže da ga, nositi orden koji u sredini ima sliku njegove varvarski, ali naravno samo privremeno, uklonjene vječne kuće, čini srećnim ali i obaveznim da i dalje daje svoj doprinos, kako i koliko može, nasljeđu i amanetu koji nam je ostavio Svetovidac lovćenski.

Uz pozdrav „Dogodine u Prizrenu!“ svi bi Srbi trebalo da dodaju „Dogodine otkovanog Njegoša u kapelu na Lovćenu!, poručio je Trifković.

Nepokolebljivo veruje da će se kapela vratiti gde joj je mjesto, na zbrisane ruine onog, kako kaže, crnog masonsko-komunističkog, zapravo satanskog monstruma, i da će se Njegoševe oslobođene kosti u njoj napokon smiriti.

– To će se desiti jer ima Boga. Kako Njegoš sam kaže u predgovoru Luči mikrokozma, nadežda mi voljom tvorca blista – zaključio je Trifković.

Povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je sedam pojedinaca za istaknut rad i zasluge za afirmaciju Republike Srpske, ali i 13 doktora posthumno Ordenom Krst milosrđa za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, kao i nemjerljiv doprinos u pružanju zdravstvenih usluga, stvaranju i oslobođenju Republike Srpske.

Povodom Vidovdana, predsjednik Srpske odlikovao je i 50 boraca posthumno Medaljom zasluga za narod za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, kao i doprinos u stvaranju, odbrani i oslobođenju Republike.

Odlikovanja Republike Srpske su jedan od atributa državnosti ustanovljena odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 25. aprila 1993. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.