Tri godine od ubistva Đurišića: Albanija krije svoje državljane koji su likvidirali Ulcinjanina, a Crna Gora se „kune“ u dobrosusjedske odnose

0

U ugostiteljskom objektu ulcinjskog Auto-moto društva na samom ulazu u grad, tog mirnog popodneva, 4. juna prije tri godine, zlokobno je odjeknuo pucanj.

Dvije osobe odmah nakon toga, žurno su se udaljile sa lica mjesta i izgubile u gustišu kraj magistralnog puta Ulcinj-Bar.

U lokalu tada nije bilo više gostiju. Zakupac, Ulcinjanin Momčilo Baro Đurišić (69), ostao je da leži nepomičan u lokvi krvi u šanku sa vidljivom ranom od metka na potiljku. Ubica i pomagač pobjegli su istog dana u susjednu Albaniju, pišu „Vijesti“.

Prošlo je tri godine od tog mučkog ubistva, a Đurišićeva najbliža rodbina ni danas ne zna da li su ubica i pomagač u zatvoru u Albaniji ili negdje na slobodi, da li im se sudi zbog toga ili je već donijeta presuda, koji su motivi, da li su u pitanju plaćene ubice…

“Milion pitanja, a ni na jedno odgovor”, kaže Momčilov rođeni brat Đuro.

Ističe da su svi u porodici, Momčilova supruga i sin, braća i sestre, razočarani odnosom nadležnih institucija, jer ih niko i ni o čemu ne obavještava.

“Ozbiljno razmišljamo da se obratimo i nekim međunarodnim institucijama koje djeluju u Crnoj Gori”, kaže Đurišić.

Ubistvo koje je potreslo mirni grad na primorju, brzo je riješeno.

Crnogorska policija podnijela je u oktobru 2021. godine krivičnu prijavu protiv albanskih državljana Piroli Vinsceka (34) i Lala Dorjana (35), koje sumnjiči za ubistvo Đurišića.

Iz policije tada su saopštili da su tokom izviđaja identifikovali izvršioce i da su im kolege iz Albanije, nakon provjere dokaza koje su izuzeli, potvrdili sumnje.

Jakne koje su nosili i pištolj iz kog je ispaljen smrtonosni hitac, nađeni su u blizini ugostiteljskog objekta.

Neposredno poslije priklupljenih dokaza, putem međunarodne pravne pomoći, krivično gonjenje, protiv osumničenih lica za ubistvo, ustupljeno je nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije.

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, “Vijestima” je prošle sedmice potvrđeno da je to tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći tražilo odgovore o krivičnom gonjenju lica osumnjičenih za ubistvo.

“Predmet koji je formiran u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv dva albanska državljanina, P. V. i L. D., zbog krivičnog djela teško ubistvo izvršeno dana 04.06.2021. godine u Ulcinju, kojom prilikom je lišen života M. Đ., nakon preduzetih svih neophodnih radnji i pribavljenih dokaza, putem međunarodne pravne pomoći, dana 10.01.2022. godine ustupljen je radi preduzimanja krivičnog gonjenja, protiv navedenih lica, nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije. Kako ovo tužilaštvo nije dobilo povratnu informaciju o tome da li je preuzeto krivično gonjenje protiv navedenih lica, a što je uobičajena praksa, to je ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći zatražilo od nadležnih pravosudnih organa Republike Albanije da nas obavijeste o navedenom, te ukoliko je preuzeto krivično gonjenje da nas obavijeste o ishodu postupka, odnosno o eventualno donijetoj odluci u konkretnom predmetu”, piše u odgovoru VDT koje potpisuje rukovoditeljka i portparolka Lepa Medenica.

Dodaje se da će tužilaštvo nakon što dobije odgovor od nadležnih pravosudnih organa Republike Albanije, javnost blagovremeno obavijestiti.

Pratili žrtvu?

Đurišić je likvidiran u zakupljenom ugostiteljskom objektu u krugu Auto-moto društva pored benzinske pumpe na ulazu u grad.

Državljani Albanije, kako je utvrđeno tokom istrage, u lokal su došli u popodnevnim satima, kada nije bilo gostiju, odnosno kada je Đurišić bio sam, što ukazuje da su ubica i pomagač neko vrijeme vjerovatno pratili Ulcinjanina.

Poručili su piće, a kada je Đurišić krenuo prema šanku, Piroli je izvadio pištolj i pucao mu u potiljak. Njegovo beživotno tijelo u šanku, nešto kasnije, pronašli su gosti lokala.

Albanci su odmah nakon ubistva, pobjegli iz kafane u nepoznatom pravcu, a policija je nedaleko od mjesta ubistva, pronašla pištolj i jaknu.

Istražitelji su kasnije utvrdili da su oni legalno ušli u Crnu Goru i iz nje izašli preko graničnog prelaza Sukobin, istog dana kada su izvršili ubistvo.

Prema informacijama “Vijesti”, likvidacija Đurišića dovodi se u vezu sa ubistvom Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju, za šta je pravosnažno na 13 godina zatvora bio osuđen Momčilov sin Savo, koji je u međuvremenu preminuo.

Iz policije je tada saopšteno da jedan od pravaca istrage ide ka tome da li je motiv ubistva krvna osveta, ali da to ne mogu i decidno da tvrde.

Prema navodima optužnice, Đurišić je Likaja ubio u stanu koji je koristila njegova djevojka, ispalivši mu više hitaca u predjelu grudi.

U međuvremenu, kako su “Vijesti” objavile, Piroli Vinscek ranjen je Skadru u pucnjavi koja se dogodila početkom januara 2022.

Kako su prenijeli albanski mediji, Pirolija su pogodila dva metka, u stomak i rame, a jedna osoba ga je nakon ranjavanja prevezla iz Skadra u bolnicu u Lješu.

Kako je pisao albanski “ABC News”, Piroli nije prevezen u skadarsku bolnicu zbog straha od još jednog pokušaja ubistva.

Prema pisanju tog medija, pucnjava se dogodila dok se Piroli nalazio u automobilu marke “ford”.

Đurišić je i prije tragedije u kojoj je izgubio život, bio na meti napadača – u septembru 2019. godine, on je ranjen hicima iz pištolja, koje je ispalio Dalibor Topljanović iz Zaječara.

Iako je Topljanović odležao dvoipogodišnju kaznu u Spužu zbog ubistva u pokušaju, ostalo je do kraja nerasvijetljeno zašto je i po čijem nalogu, u cik zore pucao u Đurišića koji je se pješke kretao ka lokalu.

Pitanja bez odgovora

“Vijesti” su pitanja o krivičnom gonjenju osumnjičenih za ubistvo Đurišića, u nekoliko navrata, slali na mejl tužilaštva u Skadru, poznat redakciji, ali kako je i ranije objavljeno, odgovora još nema.

Posljednja urgencija poslata je prošle sedmice.

Odgovora nema ni na ista pitanja koja su sredinom avgusta prošle godine, poslali na mejl koordinatora za informacije, dostupan na zvaničnom sajtu te institucije u Skadru.

A pitanja su – šta su do sada preduzeli pravosudni organi Albanije u tom slučaju, da li su osumnjičeni saslušani i ako jesu, kako su se izjasnili povodom toga, odnosno da li su priznali ili negirali krivicu, da li tužilaštvo ima eventualnih saznanja da je ubistvo Đurišića povezano sa slučajem ubistva jednog državljanina Kosova, za koje je pravosnažno na višegodišnju kaznu zatvora kažnjen njegov sin, odnosno da li je u pitanju krvna osveta ili nešto drugo, da li je počelo suđenje povodom toga i ako nije, kada bi trebalo…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.