Trgovci osuđuju najavu ograničenja trgovačkih marži

0

Najavu Ministarstva ekonomskog razvoja da će ograničiti trgovačke marže na pet do 15 odsto za gotovo pet hiljada proizvoda trgovci oštro osuđuju uz ocjenu da će ugroziti njihovo poslovanje.

S druge strane stučnjaci smatraju da je to dobar potez države koji bi trebalo da sačuva životni standard građana, prenosi portal RTCG.

Da cijene rastu brže od zarada svjedočimo svakodnevno odlaskom u prodavnicu, pa je najava Ministarstva ekonomskog razvoja o ograničavanju marži za gotovo pet hiljada proizvoda obradovala građane. Međutim nijesu optimisti da će to uticati na niže cijene.

O mogućnosti ograničavanja marži na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu trgovci su kažu saznali iz medija. Oni se nadaju da će Vlada odustati od takve namjere jer, tvrde, da nije dobra.

Predstavnik Unije poslodavaca (UPCG), Filip Radović, smatra da može doći do određenih posljedica u smislu nestašiće.

„Takođe primjećujemo da je lista proizvoda na kojoj se za sada nezvanično pokušava napraviti ta intervencija zaista dugačka i ne odražava ono što su osnovne životne namirnice i ono što bi se moglo podvesti pod zaštitu najranjivijeg sloja stanovništva od inflatornog udara”, rekao je Lazović.

Predstavnik Odbora Udruženja trgovine Privredne komore, Jovan Lekić, kazao je da se duži vremenski period stvara narativ da su privrednici ti koji uništavaju standard građana Crne Gore.

„Slušaju nas i strani investitori, stvara se jedna neizvjesnost u poslovanju i vrlo loš imidž ljudi koji su najveći pregaoci koji doprinose razvoju jednog društva”, saopštio je Lekić.

S druge strane, analitičar Predrag Zečević, smatra da je ograničavanje marži dobar potez koji bi trebalo da sačuva standard građana.

“Trgovci su samo u jednom u pravu – u ekonomskoj teoriji nije dobro ograničavati bilo što. Međutim Crna Gora je prinuđena to da uradi. Nema nikakavog razloga da su cijene u Podgorici, Kolašinu, Kotoru i Budvi daleko veće nego u Barseloni, Valensiji ili Veneciji. Zašto su ovdje visoke cijene zbog trgovačkih kartela koji ekstra profitira na račun građana”, naveo je Zečević.

Trgovci, međutim tvrde da cijene u prodavnicama zavise od nabavnih i troškova transporta i negiraju da su profitirali za vrijeme krize.

Zvanični podaci, ipak, pokazuju da je zarada trgovačkih lanaca u 2022. gotovo 50 odsto veća u odnosu na pretkriznu 2019, dok su cijene hrane u svijetu manje već treći mjesec zaredom. Da to građani nijesu osjetili, potvrđuju i statističari koji su izračunali da su cijene u januaru u prosjeku porasle 0,5 odsto.

(cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.