Trešnje – eliksir ljepote koji štiti srce i pomaže da bolje spavamo

0

Crvene ili žute, trešnje su voće koje se rado konzumira. Njihov neodoljiv, sladak ukus, pun je vitamina C, ali sadrže i cink, folnu kiselinu, kalcijum i gvožđe.

Superhrana sa drveta

Trežnje sadrže biljne pigmente, takozvane antocijanidine za koje važi mišljenje da su veoma vredan sastojak, jer utiču na tkiva organizma i sprečavaju nastanak bora, celulita. Prepune su antioksidanasa koji štite od upale i bore se protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oštećenje ćelija i doprineti hroničnim bolestima kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Pregled višestrukih studija otkriva da jedenje najmanje 45 trešanja svakog dana smanjuje upale: „Ali ako ste osetljivi na salicilate, prirodnu biljnu hemikaliju koja se nalazi u trešnjama i takođe se koristi u aspirinu, konzumiranje tolikog broja trešanja može dovesti do uznemirenja stomaka i dijareje“, kaže dijetetičar Karli Sedlaček, a piše Helt Klinik.

Utiču na san

Trešnje pomažu da bolje spavamo zahvaljujući visokom nivou melatonina, hormona koji utiče u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja i serotonina, koji pomaže telu da proizvodi melatonin.

Ublažavaju boleve kod gihta, artritisa

Ekstrakt trešnje se pokazao kao veoma koristan kod bolnog gihta: “ Trešnje ili njihov sok mogu smanjiti nivo mokraćne kiseline i ublažiti bol i oticanje kod artritisa“, ističe dijetetičar.

Štite srce, smanjuju rizik od raka

Šolja svežih trešanja ima 260 miligrama kalijuma, vrlo malo natrijuma i velike količine biljnih sterola (fitosterola). „Hrana sa visokim sadržajem kalijuma i malo natrijuma, koja se konzumira u umerenim količinama, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, primećuje Sedlaček. Konzumiranje biljnih sterola je efikasan i prirodan način za snižavanje holesterola – još jedan potez koji je zdrav za srce.

Ovo voće ima nizak glikemijski indeks. Trešnje sadrže vlakna, pa zbog toga podižu šećer u krvi sporije. Ovo čini trešnje savršenom poslasticom za osobe sa dijabetesom, ali dijetetičar napominje da treba uživati u umerenim količinama, jer su i dalje ugljeni hidrati.

Visoke količine antocijanina i melatonina u trešnjama štite od oštećenja ćelija koje izazivaju rak. Trešnje takođe imaju bioaktivna jedinjenja, hemikalije koje pomažu u prevenciji raka, pokazuju istraživanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.