„Transfuziomobil“ narednih mjeseci u Crnoj Gori

0

Postupak nabavke „transfuziomobila“ je u finalnoj fazi pa se njegov dolazak može očekivati u narednim mjesecima.

To je saopšteno tokom posjete ministra zdravlja Vojislava Šimuna Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore (ZTKCG).

„Transfuziomobil“ je mobilna jedinica za prikupljanje krvi.

Njegova nabavka, kao je saopšteno, omogućiće lakši pristup davaocima krvi.

„Sagovornici su konstatovali da je postupak nabavke u finalnoj fazi te da se, ukoliko sve bude prema planu, dolazak vozila može očekivati u narednim mjesecima. To će umnogome uticati na dodatno približavanje davalaštva krvi građanima, jer će vozilo biti dostupno na mjestima u kojima davaoci nemaju priliku da doniraju krv“, navodi se u saopštenju ZTKCG.

Tokom posjete, ministar je sa direktorkom Zavoda dr Tamarom Šćepanović razgovarao o trenutnom radu ustanove, kao i o budućim planovima i projektima.

(Foto: Zavod za transfuziju krvi)

Kako je saopšteno iz ZTKCG, ministar je najprije obišao centralno nacionalno skladište krvnih komponenti i upoznao se sa trenutnim zalihama, kao i načinom skladištenja i kontinuiranog transporta do svih organizacionih djelova Zavoda.

„Služba za kolekciju krvi predstavljala je poseban akcenat posjete, jer je riječ o službi u kojoj se odvija davalaštvo ove dragocjene tečnosti. Ministar Šimun je imao priliku da obiđe prostorije u kojima borave davaoci krvi i u direktnom razgovoru sa njima otkrije njihova iskustva“, navodi se u saopštenju.

Ministar je obišao i novootvorene ambulante za prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze, koje su opremljene najsavremenijim aparatima za tu medicinsku proceduru.

„Tokom posjete je konstatovano da Ministarstvo zdravlja ostaje posvećeno podršci Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore u svim naporima za unapređenje kapaciteta i usluga“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.