Trampov specijalni izaslanik počinje svoju misiju na Balkanu

Trampov specijalni izaslanik počinje svoju misiju na Balkanu

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel počinje svoju misiju samo šest dana od imenovanja. Kako su objavili pojedini mediji, pozivajući se na kabinet kosovskog predsjednika Grenel će danas na KiM razgovarati sa Hašimom Tačijem. Tanjugu je iz dva diplomatksa izvora potvrđeno da će američki izaslanik sjutra razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun podsjeća da je Ričardu Grenelu misiju povjerio direktno američki predsjednik Donald Tramp, što govori o njegovoj težini.

Drecun ukazuje da Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu i Metohiji.

– Hašim Tači je ostao kao predsjednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju – ističe Drecun.

Iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse – uslov koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga sa Prištinom.

– Imamo čovjeka koji hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umjesto da ukloni ključnu prepreku, zbog koje je čitav razgovor u zastoju – podsetio je Drecun.

Očekuje da će Grenel pokušati da unaprijediti proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

(Telegraf.rs/RTS)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *