Trampov savjetnik za RSE: SAD nemaju tajni plan za Beograd i Prištinu

0

Sjedinjene Američke Države nemaju tajni plan kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine, a razgovori zakazani 4. septembar u Vašingtonu biće ekonomske prirode, izjavio je specijalni savjetnik predsjednika SAD Donalda Trampa kojeg Radio Slobodna Evropa (RSE) nije imenovao.

On je tokom telefonskog razgovora za RSE kazao da još nije utvrđeno da li će Donald Tramp prisustvovati sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Avdulaha Hotija.

“Isključivo smo fokusirani na implementiranju sporazuma u vezi kojih smo se već dogovorili – o avio liniji, železnici i autoputu. Ti sporazumi će nam omogućiti da izgradimo ekonomski razvoj”, rekao je.

Dodao je će se o tim sporazumima, koji još nisu sprovedeni, razgovarati i ove nedjelje, a onda će se diskusiji dodati dodatna pitanja “koja će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj”.

“Testiraćemo da li postoji želja kod stranaka da pričaju o tim pitanjima. Mislim da ćemo predstaviti skoro svako pitanje, ali zavisiće od samih njih da li žele da idu dalje sa tim”, naglasio je.

Govoreći o “tajnom planu” o kojem se spekulisalo, on je kazao da ga SAD nemaju i dodao da “nemaju nešto šta će da traže”.

“Jedino što ćemo tražiti jeste da, ukoliko žele pomoć SAD, ako žele razvojne dolare, onda je potreban napredak na ekonomskom planu. Ne želimo da gubimo naš novac”, istakao je zvaničnik američke administracije.

Prema njegovim riječima, o tome će se voditi razgovori i u četvrtak i u petak, 3. i 4. septembra i dodao da je Tramp već upoznat što se američke strane tiče o tome kako će se prioritizovati ekonomski projekti.

“Imaćemo diskusiju u četvrtak, vidjećemo šta će da se desi. Ako su strane zainteresovane da se dogovore o ekonomskom razvoju, SAD znaju kako to da se urade i spremni smo da pomognemo”, rekao je on.

Naglasio je da ne može da predvidi da li će se u budućnosti voditi razgovori i o političkim pitanjima, a da se u Vašingtonu neće o temama o razmeni teritorija neće diskutovati, jer to nisu teme koje se tiču ekonomskog razvoja.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Trampa u pismu kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju iz 2018. o tome da su SAD spremne da pomognu u naporima za postizanje sporazuma koji će “balansirati interese Kosova i Srbije”, šta se podrazumeva pod “balansiranjem” ili da li to podrazumijeva i neku vrstu kompromisa, on je naveo da se neke reči ne trebaju previše analizirati.

“Nema tajnog značenja riječi balans, znači samo fer. Nemamo neki tajni plan, ne postoji neka diskusija o toj riječi, jednostavno znači da li će se o nečemu stranke složiti. Stranke će potpisati nešto što smatraju da je fer i, možda bih rekao, balansirano. Ako stranke smatraju da je nešto balansirano, ako stranke misle da dobijaju nešto ili više nego od čega odustaju i smatraju da je to u redu, onda će potpisati. Mi nemamo tajni plan, nemamo zahtjeve, zavisi od stranaka. Naša odluka je da guramo dvije strane i kažemo šta je važno – ekonomski razvoj i radna mjesta za mlade ljude”, pojasnio je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.