Tramp postavio Grenela na čelo svih obavještajnih službi

0

Američki predsjednik Donald Tramp postavio je dosadašnjeg ambasadora SAD u Njemačkoj Ričarda Grenela na čelo svih obavještajnih službi.

Odlukom Donalda Trampa ambasador SAD u Njemačkoj i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine našao se na čelu nacionalne obavještajne službe u okviru koje se nalazi 17 agencija.

Njujork tajms podsjeća da se Grenel više puta našao na udaru kritika zbog svoje otvorenosti, najprije dok je bio “operativac”, a potom i kao ambasador.

Zbog svoje lojalnosti Donaldu Trampu, biće postavljen upravo na čelo institucije prema kojoj je Bijela kuća skeptična.

Grenel je, prije petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Džona Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savjet bezbjednosti izdejstvuju promjene Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Marti Ahtisari.

Funkciju šefa svih obavještajnih službi preuzeće od Džozefa Magvajera, koji je na čelu obavještajne službe od ostavke Dena Koutsa, bivšeg republikanskog senatora iz Indijane.

Njujork tajms piše i da Grenel ovu vijest još nije komentarisao, kao ni Bijela kuća.

Ipak, ljudi upoznati sa ovim pitanjem podsjećaju da je predsjednik u prošlosti često mijenjao mišljenje nakon što su se u medijima pojavile informacije o izboru članova njegovog kabineta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.