Tramp ponovo prijeti: Moguće vanredno stanje

Tramp ponovo prijeti: Moguće vanredno stanje

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je zaprijetio da će proglasiti vanredno stanje kako bi obezbijedio finansijska sredstva za zid na granici SAD i Meksika, bez odobrenja Kongresa.

“Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje”, rekao je Tramp novinarima.

Predsjednik SAD, koji je u četvrtak obišao patrolnu stanicu na granici u Makalenu u Teksasu, rekao je da ukoliko Kongres ne odobri finansijska sredstva za izgradnju zida, on će “vjerovatno, skoro bih rekao definitivno” proglasiti vanredno stanje kako bi zaobišao poslanike.

Tramp odbija da potpiše zakon za finansiranje i ponovo otvaranje vlade ukoliko on ne uključuje 5,7 milijardi dolara za postavljanje fizičke barijere duž granice SAD i Meksika.

Djelimična blokada rada vlade traje već 21 dan, zbog čega oko 80.000 federalnih službenika ne prima platu, podsjeća BBC, javlja Tanjug.

Zbog djelimične blokade rada vlade SAD, američki predsjednik otkazao je i učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, gdje je prvobitno planirao da putuje kasnije ovog mjeseca.

Trampov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je njegovo ključno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *