Tramp o ubistvu novinara: Najgore zataškavanje ikad

0

Američki predsjednik Donald Tramp kaže da je turski lider Redžep Tajip Erdogan bio “dosta grub” prema Saudijskoj Arabiji u izjavama o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Američki predsjednik je dodao da je način na koji je Rijad vodio čitavu stvar “najgore zataškavanje ikada”, prenosi Rojters.

Tramp je novinarima takođe kazao da želi da ima sve činjenice o Kašogijevoj smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije nego što se složi sa Erdoganovim ocjenama.

Tramp, koji je poslao direktorku CIA Djinu Haspel u Tursku povodom ovog slučaja, rekao je da očekuje da dobije izjveštaj o tome dosta brzo.

Erdogan je ranije izjavio da je “svirepo ubistvo Kašogija uvreda za cijelo čovječanstvo” i naglasio da se ono nije dogodilo spontano već da je bilo unaprijed planirano.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je 15 stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je iznio tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu.

Saudijska Arabija je nakon dvije nedjelje negiranja, tokom vikenda saopštila da je Kašogi ipak ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

Tijelo ubijenog novinara Džamala Kašogija pronađeno je u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, tvrde neimenovani izvori britanskog “Skaj njuza”.

Jedan od izvora “Skaj njuza” tvrdi da je Kašogijevo tijelo “raskomadano”, a da mu je lice “unakaženo”.

Predsjednik Turske izjavio je u obraćanju pred parlamentom da tijelo ubijenog novinara još nije pronađeno i zatražio je od Saudijske Arabije da otkrije gdje se ono nalazi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.